Reklama:

Wynik rezonansu magnetycznego głowy (2)

Forum: Pamięć i koncentracja

gość
07-03-2020, 13:17:17

Witam. Osoba z rodziny ze względu na problemy z pamięcią i zaburzenia poznawcze została skierowana na rezonans magnetyczny głowy. Poniżej opis badania:
Badanie MR uwidoczniło prawidłowy sygnał istoty białej i szarej półkul mózgu.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, nieuciśnięty.
Struktury tylnej jamy czaszki bez widocznych cech patologii.
Przymózgowe przestrzenie płynowe poszerzone, głównie w okolicach czołowych do 6-8mm.
Nie stwierdzam nieprawidłowego wzmocnienia kontrastowego.
Kobieta w wieku 60 lat. Najbardziej z opisu martwi mnie fragment "Przymózgowe przestrzenie płynowe poszerzone" co on może oznaczać. Wpisując tę frazę w wyszukiwarkę  dostaję wyniki np. o wodogłowiu. Czy taki opis może wskazywać np. na Wodogłowie normotensyjne (zespół Hakima)? W przypadku tego zespołu własnie pojawiają się problemy z pamięcią. Wizyta u neurologa jest dopiero za parę tygodni, więc prosiłbym przynajmniej o nakreślenie co taki opis może oznaczać?
gość
02-08-2021, 17:21:40

Aha, najbardziej zmartwiło cie "przymozgowe przestrzenie...", czyli struktury jamy czaszki bez cech patologi tez cie zmartwiły? Okej. Nie wiem w jakim celu piszesz o sprawach, które są w normie. Użyj tego narządu który masz miedzy uszami. "Najbardziej zmartwiłam się..." Dobre, dobre. Czyli martwisz sie tez rzeczami ktore sa w porzadku. Kabaret. A tak poważnie to nic takiego. Lekkie wodogłowie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Szukam pomocy
Witam, szukam pomocy delecta acteled delecta
gość
Złamanie palucha
Witam, jestem 2 dni po operacji złamanego palucha, założono druty. Czy mogę już zacząć chodzić w bucie odciążającym bez lęku? Bo jednak jest nacisk trochę, nie da się do końca tego uniknąć..
gość
asymetria w mr
Czemu przy zatoce klinowej jedna część jest czarna a druga jasna?[img]http://static2.medforum.pl/upload/image/em_photo_forum/251bad5486fc6aa44d0ae41f82b3f9cd.png[/img]
gość
Kiedy rozpocząć rehabilitację po zszyciu nerwu promieniowego
Witam, mój 14 letni syn w wyniku wypadku miał rozległą ranę szarpaną powyżej łokcia. Niestety nerw promieniowy był przecięty. W ciągu kilku godzin wylądował na stole operacyjnym i nerw został zszyty "koniec do końca" (Taki opis na wypisie). Ma czucie w ręce, rusza palcami ale nie może podnieść nadgarstka (ręką zwisająca). Moje pytanie to po jakim czasie od operacji można rozpocząć rehabilitację (fale,prady itp) mająca na celu stymulację unieruchomionych mięśni ręki, reka nadal w szynie gipsowej.
Reklama: