Witam,
Mam 28 lat, z obustronnym wadą sluchu, za kilka dni ide z wynikami rezonansu do neurologa. Chcialabym sie dowiedziec co oznacza opis rezonansu , ponieważ nie daje mi to spokoju. Od kilku lat mam bóle głowy,miałam również uraz głowy i migrenę.
Opis rezonansu:
Badanie MR mozgowia wykonano w sekwencji T2 BLADE w płaszczyźnie czołowej i strzałkowej PD + T2,T2,SPC,DWI,TOF,T1 FE,T2 CIS w płaszczyźnie poprzecznej. Po dożylnym dodaniu kontrastu wykonano sekwencje T1 SPC w płaszczyźnie czołowej oraz T1 SE w płaszczyźnie poprzecznej.
W istocie białej obustronnie nadmiamiotowo, głównie podkorowo widoczne są liczne nasilone ogniska o podwyższonej IS w obrazach T2/T2 FLAIR, bez cech ograniczenia DWI i wzmocnienia kontrastowego. NIe stwierdza się ewidentych ognisk w lokalizacji podnamiotowej.
Układ komarowy dość symetryczny,nieposzerzony,nieprzemieszczony.
Wodociąg mózgu, komora IV w normie.
W polu szyszynki widoczna jest owalna struktura o wym. 11x8 mm,najpewniej w charakterze torbieli.
Struktury tylnego dołu w granicach normy.
Asymetrycznie szersza płynowa przestrzeń przymózgowa podnamiotow po stronie lewej szerokości do 8mm,do rozróżnicowania z torbielą pajęczynówki. Poza tym przymózgowe przestrzenie płynowe nieposzerzone. Naczynia tworzące koło podstawy bez ewidentych cech malformacji. Uwięźnięty płyn w szczytach piramid. Zmiany śluzówkowe lewej zatoki szczękowej.
Wnioski:
Liczne ogniska w istocie białej nadnamiotowej,głównie w lokalizacji podkorowej,o charakterze zmian demienilinizacyjnych raczej wtórnych niż pierwotnych. Na podstawie pojedyńczego badania MR trudno precyzyjnie wnioskować odnośnie ich etiologii,jednak lokalizacja zmian wyklucza obecność ognisk w przebiegu różyczki wewnątrzpłodowej.
Może ktoś tu napisać wstępnie czy to coś poważnego i co to może być?? guz,stwardnienie rozsiane???
Bardzo proszę o odpowiedź i uspokojenie.
Serdecznie pozdrawiam