Od prawie 2 miesięcy borykam się z lewostronną rwą kulszową. Standardowo brałam serię zastrzyków,które nie poradziły się z potwornym bólem.Ból utrzymuje się w pośladku,ale najbardziej boli mnie łydka, uniemożliwiając chodzenie.Zrobiłam prywatnie MR kręgosłupa lędźwiowego.Czekam na wizytę u neurochirurga.Zastanawiam się czy w moim przypadku będzie konieczna operacja? Oto opis rezonansu:
Badanie wykonano przeglądowo, w obrazach T1-, T2-zależnych i STIR
Dane ze skierowania - Podejrzenie dyskopatii
Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych L1/L2, L3/L4, L4/L5 i L5/S1 z obniżeniem
intensywności ich sygnału, znacznym zmniejszeniem wysokości(poza L3/L4) i uogólnionym
uwypukleniem. Niewielkie uwypuklenie tylnego zarysu krązka L2/L3 bez innych cech zmian
zwyrodnieniowych.
W segmencie L4/L5 duża, szerokopodstawna przepuklina pośrodkowo-lewoboczna - wystaje do
swiatła kanału kręgowego na ok. 6 mm i migruje nieco doogonowo, znacznie uciska worek
oponowy, zwłaszcza od strony lewej, może uciskać lewy korzeń nerwowy L4 w zachyłku bocznym
kanału kręgowego.
W segmencie L5/S1 niewielka szerokopodstawna przepuklina krążka międzykręgowego, razem z
drobnymi osteofitami na tylnych krawedziach trzonów modeluje worek oponowy i moze uciskać
początkowy odcinek prawego korzenia nerwowego S1. Zwyrodnieniowo zwężony prawy otwór
międzykregowy na tym poziomie, bez ucisku przebiegajacego w nim korzenia nerwowego L5.
Osteofity na pzrednio-bocznych krawędziach trzonów.
Tylne zarysy krążków w odcinku L1-L3 nieznacznie uciskają worek oponowy.
Poza tym kręgosłup lędźwiowy w badaniu MR w granicach normy, bez cech stenozy kanału
kręgowego i pozostałych otworów międzykręgowych, bez cech ucisku korzeni nerwowych.
Prawidłowa intensywność sygnału szpiku kostnego kręgów objętych badaniem.
Wnioski - cechy wielopoziomowej dyskopatii z pośrodkowo-lewoboczną przepuklina krążka
miedzykregowego L4/L5. Pozostałe - zawarte w opisie.
www.teleradiologiapolska.pl Badanie opisał: Ewa Łuniewsk