Reklama:

Wynik Mr angio tętnic, co oznacza hypoplastyczny? Groźne to jest? (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-03-2021, 09:18:41

Sprawa tyczy się 39 letniego człowieka. Dostał wynik badania, nikt nic mu nie powiedział co to jest, dał opis badania a wizytę u neurologa ma dopiero za ponad miesiąc. Dodam że leczy się na nadciśnienie od lat. I ma podwyższony poziom cholesterolu ale jeszcze nie taki zeby brać statyny, oraz glukozy we krwi, ale krzywa cukrowa wykluczyła ostatnio cukrzycę. Od ponad pół roku chodzi przemroczony, cierpi na śnieg optyczny i szumy w uszach, które nieco ustały po lekach (bierze na to nicerin i divascan). Oto opis. Czy to coś groźnego?
Opis: Badanie wykonano w sekwencjach TOF z rekonstrukcjami MIP, bez podania IV. kontrastu
Tętnica mózgu podstawna, wewnątrzczaszkowe odcinki tętnic kręgowych i szyjnych wewnętrznych prawidłowej szerokości. Hypoplastyczny odcinek A1 prawej t.mózgu przedniej i odcinek P1 prawej t.mózgu tylnej.
Poza tym naczynia koła Willisa prawidłowej szerokości.
Tętniaków nie uwidoczniono.
Przepływ w zatokach żylnych zachowany.
Ewidentnych poszerzonych naczyń nie uwidoczniono
Proszę o pomoc.. czy ma się bać czy może spać spokojnie? To hypoplastyczne odcinki nas niepokoją.. mam nadzieję że jak się leczy to lekarstwami a nie żadnymi operacjami.. Z góry dziękuję za pomoc, będziemy bardzo wdzięczni.. Pozdrawiam serdecznie.
gość
04-03-2021, 09:52:11

Wszystko jest ok
gość
04-03-2021, 09:56:08

Jest to groźne,jeśli chodzi o naczynia,proszę iść na prywatna wizytę szybciej,chodzić może o zatory,my nie jestesmy lekarzami by tu pisać co znaczy pani opis.piwodzenia i proszę dawac znac
gość
04-03-2021, 16:21:32

Witam w imieniu mojej siostry ktora pisala za co jej dziekuje. To az zatory moga byc? Próbuje się w internecie dowiedziec i cos o wariantach wrodzonych, ze to ma sie od urodzenia.. wizyte mam za miesiac, ja mam te objawy od ponad pół roku juz w mniejszym lub wiekszym nasileniu.. jakbym mial zator to bym chyba nie byl w stanie teraz pisac i cos robic? Od czego by sie to wziely te zatory, uprawiam sport od 10 lat jezdze rowerem po 50 km, owszem lecze sie na nadcisnienie od lat i mam wiecznie ten cholesterol podniesiony, ale dbam o zdrowie ogolnie. Cholesterol podniesiony mam przez geny.. bo np u mnie osoba w rodzinie 3 razy wiecej je i tlusto, piwo pije hektolitrami i cholesterol w normie.. Teraz mialem przerwe od wrzesnia z powodu tych objawow co siostra moja opisala. Troche mnei nastraszyliscie, nie wiedzialem ze to moze byc az tak powazne.. wizyty nie mam teraz za bardzo jak przyspieszyc, musze czekac miesiac.. Szczerze to jestem zaskoczony, wiedzialem ze cos nie gra, ale nie wiedzialem ze jest az tak zle, zeby od razu zatory? Ale dzieki za odpowiedz i pomoc!
gość
04-03-2021, 17:17:21

Hej pociesze Ciebie , ja jestem w takiej samej sytuacji , nie zadne zatory .
Ja mam tak samo cisnienie za wysokie codziennie 180/90 .
Daj adres e mail bo tu nie trzeba pisac sa osoby ktore nie maja pojecia o chorobie . Wszystko na emaila opisze i odpowiem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: