Witambardzo mi zależy na tym by koś mogł mi wyjasnic wyniki rezonansu L-S+kontrast
dodam że przeszło 2 lata temui miałam operacje jadra miazdzystegoL5-S1
Osłabienie sygnału w obrazach T2-zaleznych oraz obnizenie wysokosci krążków międzykręgowychL4-S1-zmiany dechydratacyjno-degeneracyjne krażków.
Na poziomie L4-L5widoczna niewielka osteofitoza tylnych krawędzi trzonów oraz szeroka tylna wypuklina krązka międzykregowegozmniejszające światło zachyłkówkorzeniowych i modelujące przednią scianę worka oponowego.
Na poziomie L5-S1 widoczne;
-osteofitoza tylnych krawędzi trzonów zmniejszajaca światło zachyłków korzeniowych
-duża przysrodkowa prawa wypuklina krażka międzykregowego modelujaca przednią scianę worka oponowego i prawy korzeń nerwowy
-zmiany bliznowate i zapalne[co to jest]w prawym zachyłku korzeniowym kanału kregowego obejmujace wypuklinową część krazka ,boczną scianę worka oponowego i awłascza pogrubiały -obrzękniety prawy korzeńrwowy-po badaniu kontrastu ulegajace dość silnemu wzmocnieniu kontrastowemu
W zakresie trzonów l4-S1 widoczne ogniska obrzęku szpiku tronów ulegajace silnemu wzmocnieniu kontrastowemu.niewielka osteoifoza przednich i bocznych krawędzi czonów l4-S1.Zmiany zwyrodnieniowe stawów międzykręgowych L4-S1 z pogrubieniem wiązadeł żółtych modelujące boczne ściany worka oponowego oraz zmniejszajace światło otworów międzykręgowych!poza tym obraz MR kregosłupa i struktur kanału kregowego prawidłowy!bardzo prosze jakby ktos znał sie na tych wynikał o to by pomógł mi to zrozumieć!