Reklama:

wylew IV stopnia u noworodka urodzonego w terminie (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-10-2016, 14:38:36

Szanowni Forumowicze,
po koniec maja urodziłam syna na początku 42 tc. W drugiej dobie życia wystąpiły drgawki kloniczne prawostronne, włączono Luminal z dobrym skutkiem, USG przezciemiączkowe wykazało wylew IV stopnia - krwawienie do tkanki nerwowej w okolicy skroniowo-ciemieniowej po stronie lewej o wymiarach 35x23x27mm, początkowo z efektem masy, po kolejnych badaniach USG zaobserwowano cofanie się obrzęku. Dodatkowo cechy krwawienia podpajęczynówkowego w okolicy móżdżku po stronie lewej. Badanie dna oka prawidłowe, wykluczono infekcję, zaburzenia metaboliczne, etc. Od momentu włączenia luminalu brak epizodów, jesteśmy na etapie odstawiania, ponieważ EEG i rezonans nie wykazały wyładowań. Na dzień dzisiejszy jesteśmy po MRI, na którym widać jamę porencefaliczną wielkości 29x21x27mm w obrębie tylnej części lewego płata czołowego, powyżej płata skroniowego, bocznie do komory bocznej. Obejmuje korę, istotę białą i górną część torebki wewnętrznej. Dziecko ma cechy niedowładu spastycznego prawostronnego, jest pogodny, prawidłowo reaguje, jest rehabilitowany ze względu na wzmożone napięcie po prawej stronie.
Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek - póki co znajduję tylko informacje o dzieciach po wylewach związanych z przedwczesnym porodem, a z tego co nam mówiono jest spora różnica w dalszym rozwoju. Tylko jaka? I, przede wszystkim, za co odpowiada dokładnie akurat ta część mózgu? Wiem, że jej uszkodzenie (a w tym przypadku brak) odpowiada między innymi za niedowład prawostronny, tyle nam powiedział nasz neurolog. Ale za co jeszcze? Czy rzeczywiście wchodzą w grę również zmiany psychiczne i zaburzenia mowy?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
gość
10-02-2017, 09:00:51

Witam tez jestem mama dziewczynki urodzonej w 41 tyg ciazy porod ciezki bo mala urodzila sie z waga 5660 i 61cm dostala 8/1 i 9/5 appgar ale koszmar zaczal sie w drugiej dobie kiedy Emilka dostala drgawek wstrzywany oddech krzyk i sinienie konczyn diagnoza:potezny wylew 4stopnia do prawej polkuli 😢Lezala 2 tygodnie w stanie krytycznym w szpitalu po tym czasie jej stan sie poprawil zaczela sie wybudzac i wydawalo nam sie ze najgorszy czas juz za nami..niestety 3tyg pozniej glowka zaczela rosnac szybko diagnoza:wodoglowie pokrwotoczne operacja zalorzenia zastawki obiegowej gdyz 3miejsca zatkane operacja sie powiodla ☺4tyg pozniej wymiana zatkala sie zastawka😭Dostala padaczke pourazowa narazie na lekach lekarze nie wiedza jak bedzie mowia ze nie bedzie sama chodzic i lewa reka bedzie spastyczna ....bardzo sie boimy co bedzie😪Chce dodac ze urodzilam ja naturalnie gdyz waga podczas porodu zle obliczona miala wazyc 4.5kg a tu gdzie mieszkam Dania to jest gorna granica porodu naturalnego Jola
gość
18-04-2017, 13:11:36

Prosze o podanie maila skontaktuje sie z Pania
Gość 2016-10-15 16:38:36
Szanowni Forumowicze,
po koniec maja urodziłam syna na początku 42 tc. W drugiej dobie życia wystąpiły drgawki kloniczne prawostronne, włączono Luminal z dobrym skutkiem, USG przezciemiączkowe wykazało wylew IV stopnia - krwawienie do tkanki nerwowej w okolicy skroniowo-ciemieniowej po stronie lewej o wymiarach 35x23x27mm, początkowo z efektem masy, po kolejnych badaniach USG zaobserwowano cofanie się obrzęku. Dodatkowo cechy krwawienia podpajęczynówkowego w okolicy móżdżku po stronie lewej. Badanie dna oka prawidłowe, wykluczono infekcję, zaburzenia metaboliczne, etc. Od momentu włączenia luminalu brak epizodów, jesteśmy na etapie odstawiania, ponieważ EEG i rezonans nie wykazały wyładowań. Na dzień dzisiejszy jesteśmy po MRI, na którym widać jamę porencefaliczną wielkości 29x21x27mm w obrębie tylnej części lewego płata czołowego, powyżej płata skroniowego, bocznie do komory bocznej. Obejmuje korę, istotę białą i górną część torebki wewnętrznej. Dziecko ma cechy niedowładu spastycznego prawostronnego, jest pogodny, prawidłowo reaguje, jest rehabilitowany ze względu na wzmożone napięcie po prawej stronie.
Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek - póki co znajduję tylko informacje o dzieciach po wylewach związanych z przedwczesnym porodem, a z tego co nam mówiono jest spora różnica w dalszym rozwoju. Tylko jaka? I, przede wszystkim, za co odpowiada dokładnie akurat ta część mózgu? Wiem, że jej uszkodzenie (a w tym przypadku brak) odpowiada między innymi za niedowład prawostronny, tyle nam powiedział nasz neurolog. Ale za co jeszcze? Czy rzeczywiście wchodzą w grę również zmiany psychiczne i zaburzenia mowy?
Pozdrawiam
gość
21-09-2017, 14:30:36

Dawno tu nie zaglądałam, ale podaje maila z nadzieją na kontakt: malgorzata.nowak28@gmail.com
Pozdrawiam
Gość 2017-04-18 15:11:36
Prosze o podanie maila skontaktuje sie z Pania
Gość 2016-10-15 16:38:36
Szanowni Forumowicze,
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: