Reklama:

Wybudzenie ze snu uderzeniem w głowę (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-04-2023, 13:33:28

Dzień dobry,
od jakiegoś czasu wybudza mnie ze snu wrażenie uderzenia mnie w głowę. Pierwszy raz miejsce coś takiego miało 31 stycznia tego roku, wówczas po zaledwie 20 minutach od zaśnięcia poczułem jakby ktoś młotkiem uderzył mnie w głowę - oczywiście wtedy od razu myślałem, że to udar i takie tam i dorwał mnie atak paniki; tętno 120, ciśnienie 160/105, drżenie mięśni, uczucie zimna, odrealnienie.
Drugi raz miałem to około dwóch tygodni później, ktoś w mieszkaniu zamykał drzwi od szafy i mimo, iż było to delikatne zamknięcie drzwi, to miałem wrażenie jakby bomba atomowa spadła pod domem i oczywiście od razu obudziłem się spanikowany.
Trzeci raz miałem w niedzielę tego tygodnia, śniło mi się, że ktoś mnie postrzelił i powoli odbiera mi tlen i tak też się zbudziłem z uczuciem suchości w ustach i otumanienia, ciężkości w głowie jakby odcięło tlen do mózgu.
I dzisiaj ponownie zbudziłem się w nocy z wrażeniem, że wszedłem do jakiegoś pomieszczenia i z całym impetem uderzyłem się o metalową barierkę. Za każdym razem ma to niesamowicie realny wydźwięk, bo budzę się faktycznie z tym bólem głowy jakbym w coś rzeczywiście się uderzył.
Psycholog i neurolog stwierdzili wstępnie, że to nerwica OCD; ogrom stresu w życiu, nieciekawa sytuacja w domu rodzinnym, kredyt hipoteczny na głowie, odpowiedzialne stanowisko.
Kardiologicznie lekarz przebadał mnie EKG, echo i badania krwi - mówi, że wszystko w normie.
Rezonans głowy zrobiony - naczynia w porządku: żadnych zwężeń, niedrożności, żadnych mas w mózgu - aczkolwiek czekamy na oficjalny werdykt od radiologa.
Ponadto mogę dodać, że zazwyczaj po tym "uderzeniu" w głowę w nocy cały następny dzień zazwyczaj mam migrenę.
Prosiłbym o wskazówki, co ewentualnie mógłbym jeszcze przebadać, co to może być. A może ktoś miał coś podobnego?
gość
16-04-2023, 09:39:14

Ktoś coś? Jakieś sugestie?
gość
24-07-2024, 12:22:30

hej, ja teraz przechodzę przez coś podobnego… jak to się u ciebie skończyło? mam stwierdzone zaburzenia lękowe…

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: