Reklama:

wodogłowie?? (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-09-2008, 23:04:00

Witam !! proszę o pomoc .
Mój synek = 6 m-c miał dziś robione badanie USG główki w związku z krwiakami podokostnowymi , dostałam wynik ale nikt mi nic nie wytłumaczył tylko każą robić tomografię . Ale do tego kilka dni a ja nie mogę spać z niepokoju , chcę wiedzieć na czym stoję.
Wynik
OUN: przestrzeń podpajęczynówkowa obustronna po ok. 4,5 mm . Układ komorowy nieznacznie rozszerzony wsk.Kom. 0,32 . tkanka mózgowa bez zmian .
Czy te wyniki mogą wskazywać na wodogłowie ?dodam że
Główka w ciągu trzech miesięcy urosła 4 cm .
Nie liczę na diagnozę wiem że potrzebne są badania . Jednak jeśli jest podejrzenia wodogłowia wolałabym być na to przygotowana .Dziękuje za każdą odpowiedz i pozdrawiam.
gość
15-09-2008, 07:42:00

A dlaczego przypuszczasz że to wodogłowie? czy ktoś z lekarzy ci o tym powiedział?
gość
15-09-2008, 15:02:00

tak jest podejrzenie ze względu na duży obwód główki i poszerzony układ komorowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: