Mam na imię Marcin, przed kilkoma dniami wyszedłem ze szpitala, byłem na badaniach, po utracie przytomności drgawkami, ślinotokiem, szczękościskiem. Podejrzenie epilepsji.
Jednak rozpoznanie było inne: Wodogłowie wewnętrzne.
Opiszę teraz dokładnie badania.
MR głowy:
Badanie MR wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2, pd-zależnych w płaszczyznach poprzecznych, strzałkowych i czołowych, dwufazowo.
W badaniu MR głowy uwidoczniono:
Półkule mózgu i móżdżku bez ognisk patologicznych. Normotensyjne wodogłowie wewnętrzne. Wskaźnik Evansa 0.58.
Przestrzenie płynowe przymózgowe w normie. Okolica przysadki mózgowej, nadsidłowa prawidłowa.
Kompleksy nerwów VII i VIII-ych nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Podam kilka także wartości mego ciśnienia tętniczego:
136/63, 132/71, 139/80, 147/82, 152/72.
Wynik Badania EEG:
Czynność podstawowa - rytm alfa 9-10 Hz, ampl, 10-25 uV + niewielki narzut czynności szybkiej - polekowej. Rz - obecna. W okolicach skroniowych i tylno - skroniowych krótkie serie wyładowań fal ostrych i wolnych: theta i delta 2-6 Hz, ampl, 30-60 uV. Hv i Fs - wyraźne pogorszenie zapisu. Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy.
Czy takie schorzenie kwalifikuje się do leczenia operacyjnego, czy wystarczą po prostu zażywanie lekarstw.