Reklama:

Wodogłowie Wewnętrzne (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-01-2008, 20:42:00

Mam na imię Marcin, przed kilkoma dniami wyszedłem ze szpitala, byłem na badaniach, po utracie przytomności drgawkami, ślinotokiem, szczękościskiem. Podejrzenie epilepsji.

Jednak rozpoznanie było inne: Wodogłowie wewnętrzne.

Opiszę teraz dokładnie badania.

MR głowy:

Badanie MR wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2, pd-zależnych w płaszczyznach poprzecznych, strzałkowych i czołowych, dwufazowo.
W badaniu MR głowy uwidoczniono:
Półkule mózgu i móżdżku bez ognisk patologicznych. Normotensyjne wodogłowie wewnętrzne. Wskaźnik Evansa 0.58.
Przestrzenie płynowe przymózgowe w normie. Okolica przysadki mózgowej, nadsidłowa prawidłowa.
Kompleksy nerwów VII i VIII-ych nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.

Podam kilka także wartości mego ciśnienia tętniczego:
136/63, 132/71, 139/80, 147/82, 152/72.

Wynik Badania EEG:
Czynność podstawowa - rytm alfa 9-10 Hz, ampl, 10-25 uV + niewielki narzut czynności szybkiej - polekowej. Rz - obecna. W okolicach skroniowych i tylno - skroniowych krótkie serie wyładowań fal ostrych i wolnych: theta i delta 2-6 Hz, ampl, 30-60 uV. Hv i Fs - wyraźne pogorszenie zapisu. Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy.

Czy takie schorzenie kwalifikuje się do leczenia operacyjnego, czy wystarczą po prostu zażywanie lekarstw.
gość
16-01-2008, 21:50:00

Dodam że jestem z 1990 roku czyli rocznikowo już 18 lecz jeszcze nie skonczone
gość
06-09-2013, 21:07:53

Gość 2008-01-16 21:42:00 Mam na imię Marcin, przed kilkoma dniami wyszedłem ze szpitala, byłem na badaniach, po utracie przytomności drgawkami, ślinotokiem, szczękościskiem. Podejrzenie epilepsji.
Jednak rozpoznanie było inne: Wodogłowie wewnętrzne.
Opiszę teraz dokładnie badania.
MR głowy:
Badanie MR wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2, pd-zależnych w płaszczyznach poprzecznych, strzałkowych i czołowych, dwufazowo.
W badaniu MR głowy uwidoczniono:
Półkule mózgu i móżdżku bez ognisk patologicznych. Normotensyjne wodogłowie wewnętrzne. Wskaźnik Evansa 0.58.
Przestrzenie płynowe przymózgowe w normie. Okolica przysadki mózgowej, nadsidłowa prawidłowa.
Kompleksy nerwów VII i VIII-ych nieposzerzone, prawidłowo otoczone płynem w obrębie przewodów słuchowych wewnętrznych.
Podam kilka także wartości mego ciśnienia tętniczego:
136/63, 132/71, 139/80, 147/82, 152/72.
Wynik Badania EEG:
Czynność podstawowa - rytm alfa 9-10 Hz, ampl, 10-25 uV + niewielki narzut czynności szybkiej - polekowej. Rz - obecna. W okolicach skroniowych i tylno - skroniowych krótkie serie wyładowań fal ostrych i wolnych: theta i delta 2-6 Hz, ampl, 30-60 uV. Hv i Fs - wyraźne pogorszenie zapisu. Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy.
Czy takie schorzenie kwalifikuje się do leczenia operacyjnego, czy wystarczą po prostu zażywanie lekarstw.
gość
07-09-2013, 06:24:22

Trudno powiedzieć bo przestrzenie przemieszczania sie płynu są ok. To lekarz powinien ci to powiedzieć i zapisać leki na padaczkę - ewentualnie. Mój syn też wylądował z takimi samymi objawami w szpitalu okazału się używki- narkotyki. Po leczeniu i odstawieniu świństwa obiawy same przeszły!!! A w nawiasie proponuję wizytę u neurologa lub neurochirurga on powie dokładnie co dalej z tym będzie!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: