Wiatm
mam 22 lata urodzilem sie w kwietniuz wodoglowiem a w sierpniu tegoz roku zostala u mnie przeprowadzona operacja w wyniku ktorej obecnie mam zastawke neurologiczna.
Od 2 lat mieszkam w niemczech (i tu sie zaczyna klopot) od pewnego czasu mam mocne bole glowy juz przeprowadzono mi pare badan miedzy innymi tomografia glowy i rentgen ktory mial wykazac gdzie znajduje sie odprowadzenie plynu.
Na przeswietleniach nic nie wyszlo ani w okolicy serca ani w okolicy jamy brzusznej.
czy owe odprowadzenie bylo by widoczne na zwyklym przeswietleniu rentgenowskim?? zastawka jest z roku 1987.
Z tego co sie dowiedzalem od mojej mamy to odplyw mialem robiony do tetnicy szyjnej i oprocz blizny na glowie mam faktycznie tylko na szyji, i w zwiazku z tym mam kilka pytan:
czy takowe rozwiazanie jest faktycznie mozliwe??
oraz czy jezeli tak to czy owe zakonczenie musi byc z wiekiem jakos przedluzane przecierz przez ten okres dosc uroslem??
Jak rownierz czy moze byc tak ze z czasem objawy wodoglowia ustaly a plyn jest dalej odprowadzany a bole sa spowodowane jego niedoborem??
Coprawda czekam na wizyte w klinice neurochirurgicznej ale troche to potrwa a poprostu chcialbym swoja ciekawosc zaspokojic.
z gory dziekuje