Reklama:

wodoglowie bole po 22 latach (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
01-09-2009, 19:47:00

Wiatm
mam 22 lata urodzilem sie w kwietniuz wodoglowiem a w sierpniu tegoz roku zostala u mnie przeprowadzona operacja w wyniku ktorej obecnie mam zastawke neurologiczna.
Od 2 lat mieszkam w niemczech (i tu sie zaczyna klopot) od pewnego czasu mam mocne bole glowy juz przeprowadzono mi pare badan miedzy innymi tomografia glowy i rentgen ktory mial wykazac gdzie znajduje sie odprowadzenie plynu.
Na przeswietleniach nic nie wyszlo ani w okolicy serca ani w okolicy jamy brzusznej.
czy owe odprowadzenie bylo by widoczne na zwyklym przeswietleniu rentgenowskim?? zastawka jest z roku 1987.
Z tego co sie dowiedzalem od mojej mamy to odplyw mialem robiony do tetnicy szyjnej i oprocz blizny na glowie mam faktycznie tylko na szyji, i w zwiazku z tym mam kilka pytan:
czy takowe rozwiazanie jest faktycznie mozliwe??
oraz czy jezeli tak to czy owe zakonczenie musi byc z wiekiem jakos przedluzane przecierz przez ten okres dosc uroslem??
Jak rownierz czy moze byc tak ze z czasem objawy wodoglowia ustaly a plyn jest dalej odprowadzany a bole sa spowodowane jego niedoborem??
Coprawda czekam na wizyte w klinice neurochirurgicznej ale troche to potrwa a poprostu chcialbym swoja ciekawosc zaspokojic.
z gory dziekuje
gość
06-09-2009, 13:31:00

W leczeniu wodogłowia stosuje się systemy odprowadzające płyn mózgowo - rdzeniowy z układu komorowego najczęściej do jamy otrzewnowej, prawego przedsionka serca, lub rzadziej do jamy opłucnowej i pęcherzyka żółciowego. Przypuszczam, że w Pana przypadku mogła być założona zastawka komorowo-przedsionkowa (do prawego przedsionka serca), poprzez żyłę szyjną (stąd blizna na szyi), ale na pewno nie poprzez tętnicę. Układ zastawkowy powinien być widoczny w badaniu rtg. Po założeniu zastawki konieczna jest okresowa kontrola lekarska (co 6-12 miesięcy) oraz okresowa wymiana elementów zastawki w sposób planowany lub w razie nagłej niesprawności układu zastawkowego. Nadmierny drenaż płynu MR może objawiać się bólami głowy w pozycji stojącej, co zdarza się jednak rzadko (w zastawkach różnicowo-ciśnieniowych) i jeśli nie ustępuje, powinno być skonsultowane przez neurochirurga. Więcej szczegółowych informacji na Pana pytania może zatem udzielić specjalista neurochirurg, po zbadaniu Pana.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: