Reklama:

wodogłowie a kurs prawa jazdy Kat B (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
17-08-2009, 12:11:00

witam serdecznie choruje od urodzenia na wodogłowie i mam zastawkę czy ja mogę się zapisać na kurs prawa jazdy czy raczej jest to nie możliwe bardzo proszę o pomoc pozdrawiam serdecznie z wyrazami szacunku Sebastian Błażejewski
[addsig]
Sebastian
gość
19-08-2009, 18:59:00

Orzeczenie o istnieniu lub braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami może być wydane jedynie przez lekarza uprawnionego do badań kierowców, po dokładnym zbadaniu pacjenta (w tym narządu wzroku, słuchu oraz równowagi) i przeanalizowaniu historii choroby. Jednocześnie konieczne mogą okazać się dodatkowe badania i konsultacje, np. neurologiczna i okulistyczna. Założona, prawidłowo funkcjonująca zastawka komorowo-otrzewnowa sama w sobie nie jest przeciwwskazaniem do prowadzenia pojazdów, jednak współistniejące schorzenia (np. padaczka) lub zaburzenia w zakresie narządu wzroku, słuchu, równowagi mogą stanowić takie przeciwwskazania. Dokładne informacje na temat badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami zawiera Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 stycznia 2004 r.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
Początkujący
20-08-2009, 05:46:00

witam ponownie mam zastawkę Pudenza Komorowo-Przedsionkową i aktualnie czekam na wizytę u Neurochirurga ponieważ Chirurg Dzięcięcy który mnie operował stwierdził Niedrożnośc Układu Zastawkowego ale w jednym szpitalu odmówili mi przyjęcia nie wiem z jakiego powodu a takie jeszcze mam objawy Mocne Bóle głowy boli mnie klatka piersiowa zwłaszcza gdy się pochylam boli mnie także dren od zastawki i ból jest nie do zniesienia i nie teraz nie wiem czy będę miał wstawianą nowa zastawkę czy nadal zostanę przy niej a na padaczkę nie choruje to jakie bym miał szanse na prawo jazdy czekam na ponowną odpowiedź i pomoc[addsig]
Sebastian
gość
20-08-2009, 19:12:00

Jak napisałam powyżej, orzeczenie o zdolności do prowadzenia pojazdów może być wydane jedynie przez lekarza uprawnionego do badań kierowców, po osobistym zbadaniu kandydata na prawo jazdy.
Natomiast podejrzenie niedrożności układu zastawkowego jest wskazaniem do pilnej konsultacji neurochirurgicznej i wykonania badań diagnostycznych pozwalających wyjaśnić jej przyczynę.
Ekspert Medforum Magdalena Targosz
gość
12-07-2023, 10:20:02

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: