Witam !
Dnia 10,11,2008 r. musiałam wykonać badanie TK głowy ponieważ bolała mnie zbyt często głowa i ból był narastający. Wynik wykazał ,że mam cechy znacznego zaniku korowego w okolicach czołowo-ciemieniowych o poszerzonej przestrzeni przymózgowej do grubości około 0,9 cm, podobne zmiany widoczne są od przodu również przysierpowo,widoczne są też cechy niewielkiego zaniku móżdżku.Poza tym obraz mózgowia i wenątrzczaszkowy przestrzeni płynowych jest w badaniu TK prawidłowy a po podaniu kontrastu ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. Badanie w oknie kostnym wykazało obustronnie częściowe upośledzenie powietrzności komórek sutkowych ...co to oznacza??????? Po tym badaniu wysłano mnie na MR głowy i badanie wykazało ...poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych w okolicach czołowo-ciemieniowych obustronnie do 1,2 cm po stronie prawej, do 1,1 cm po stronie lewej. Obraz MR może odpowiadać zmianom pourazowym-wodniaki przymózgowe .Pytanie czy jest to groźne i co te badania oznaczają? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.