Dieta bogata w witaminę B6 może obniżać ryzyko zachorowania na parkinsona, poważną chorobę zwyrodnieniową układu nerwowego, która dotyka najczęściej osób po 65. roku życia - wynika z holenderskich badań opublikowanych na łamach pisma "Neurology". Najlepsze efekty witamina B6 daje u osób palących. Choroba Parkinsona rozwija się w wyniku obumierania neuronów w obszarach mózgu, które kontrolują czynności ruchowe i zachowanie równowagi. Dlatego do jej podstawowych objawów należą problemy ruchowe - jak drżenie rąk i nóg, sztywność mięśni, spowolnienie ruchów, powłóczenie nogami, zmiany mimiki twarzy oraz problemy z równowagą. Obecnie brak skutecznych metod leczenia choroby. Istnieją badania sugerujące, że ryzyko tego schorzenia jest większe u osób z wysokim poziomem aminokwasu homocysteiny we krwi. Związek ten może bowiem uszkadzać komórki nerwowe mózgu. Wiadomo jednocześnie, że na poziom homocysteiny w organizmie wpływają trzy witaminy z grupy B - B6, B12 i kwas foliowy. Aby sprawdzić, czy wysoka zawartość tych witamin w diecie może obniżać ryzyko parkinsona, naukowcy z Erasmus Medical Center w Rotterdamie objęli badaniami grupę 5 tys. 289 mężczyzn i kobiet w wieku 55 lat i starszych. Na początku żaden z uczestników doświadczenia nie miał objawów tej choroby. Stan ich zdrowia śledzono przez ok. 10 lat. W tym czasie parkinsona zdiagnozowano u 72 osób. Analiza wykazała, że im bardziej bogata w witaminę B6 była dieta danej osoby, tym niższe było ryzyko rozwoju

parkinsona. Natomiast ilości witaminy B12 i kwasu foliowego nie miały takiego wpływu. Badani o najwyższym spożyciu B6 byli o połowę mniej narażeni na to schorzenie niż osoby o najniższej zawartości tej witaminy w diecie. Najsilniej było to widoczne w przypadku osób palących. Zdaniem autorów pracy, wyniki te sugerują, że ochronne działanie witaminy B6 nie jest związane z jej wpływem na poziom cysteiny. Jak spekulują badacze, najprawdopodobniej jest to zasługa jej własności przeciwutleniających, czyli zdolności zwalczania wolnych rodników. Te aktywne cząsteczki, będące produktem ubocznym procesów przemiany materii, mają bardzo destrukcyjny wpływ na komórki i tkanki. Przez to przyczyniają się do starzenia organizmu i rozwoju wielu schorzeń. Fakt, że B6 daje silniejsze efekty u palaczy, może mieć związek z pewnym ochronnym wpływem nikotyny na neurony mózgu. Dotychczas ukazało się kilka prac wskazujących, że palenie obniża ryzyko parkinsona. Autorzy pracy uważają, że ich najnowsze odkrycie trzeba jeszcze potwierdzić innymi badaniami. Najlepiej gdyby zamiast analizy diety były to badania poziomu różnych witamin we krwi pacjentów. Pozwalają one lepiej ocenić wpływ tych związków na zdrowie. Witamina B6 pełni ważną rolę w regulacji metabolizmu białek oraz pracy układu nerwowego i odporności, jest obecna zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i w mięsie.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]