Reklama:

Witam, prosze o interpretacji eeg (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-02-2016, 14:05:57

W zapisie spoczynkowym widoczny jest niskonapięciowy rytm fal beta 13-30 c/s oraz fal alfa 10-12 c/s głównie w przednich odprowadzeniach o amplitudzie do 32 mikroV;
przeważają fale beta.
Rz: obecna, dość słabo zaznaczona na tle niskonapięciowego zapisu,
Fs: wodze jest dość dobrze wyrażone,
Hw(3min): próba ujemna
Interpretacje zapisu utrudnia niemal stały artefakt pod C4
Prosze o szczególowe wyjaśnienie całego wyniku.
gość
01-04-2016, 19:34:07

Badanie wykonane w czuwaniu. Zapis z artefaktem technicznym pod F p 1. Czynność podstawowa EEG zaznaczona. W odprowadzeniach ciemieniowo- potylicznych rejestruje się rytm fal alfa 8.8 - 9,8 Hz o amplitudzie do 25uV. W odprowadzeniach przednich widoczny jest niskonapięciowy rytm beta. Rz obecna. Na tym tle w prawej okolicy przedczołowo-czołowej z propagacją do lewe, widoczne są wyładowania grup fal 4,0=6,8 Hz o amplitudzie wyższej od czynności podstawowej Hw i Fs nie aktywują EEG.
Orzeczenie :
Zapis nieprawidłowy. Podejrzenie zmiany zlokalizowanej w prawej okolicy przedczołowo- czołowej z propagacja do lewej. Do rozważenia badanie po depywacji snu, w zależności od wskazań klinicznych.
Proszę mi wytłumaczyć co to dla mnie oznacza. Jestem kobietą w wieku 57 lat. Nie biorę żadnych tabletek. Zgłosiłam się do lekarza, bo 6 m-cy temu miałam wypadek i uderzona byłam w prawą część głowy. Obecnie odczuwam złą koncentrację, zapominanie, ubogi zasób słów, cierpną mi palce u rąk i puchną i drętwieją mi dłonie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: