Reklama:

Wcześniak - Prosze o interpretacje badania USG (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
20-05-2016, 13:21:09

Witam Serdecznie
Synek jest wcześniakiem urodzonym w 32tyg. Neurolog zlecił badanie USG przez- ciemiączkowe z powodu Napięcia mięśniowego w obręczy barkowej oraz lekkiej asymetrii . Oto Wyniki z 5 miesiąca ( korygowanego ) :
Struktura mózgowia prawidłowa . bez zmian ogniskowych.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony .
Asymetria wielkości komór bocznych - PKB nieco szersza od LKB
W przekroju 3 komorowym PKB 6,5mm(gr.) LKB 5mm (gr.) IIIk 3mm szer .
Struktura splotów naczyniowych komór bocznych prawidłowa
Przestrzeń podoponowa namózgowo nieco poszerzona - o grubości 4-7 ( norma do 5-6mm)
Szczelina pośrodkowa odcinkowo poszerzona - o szerokości 5-9mm ( norma do 5-6mm)
Radiolog kazał nam przyjść na kolejne USG za 1,5 miesiąca .
Poza tym martwi nas tez duże ciemiączko 5x4 . Ostatnio pod czas upałów było lekko zapadnięte około 2mm . A teraz jest równo z obrębęm główki .
Dziecko jest pogodne i po za tym napięciem które ćwiczymy z rehabilitantem rozwija się dobrze .
Z góry dziękuje za interpretacje .
gość
21-05-2016, 19:26:35

Odnosnie ciemiaczka: A przyrosty glówki sa prawidlowe? Jesli tak, to moze warto zbadac poziom witaminy D3?
gość
22-05-2016, 09:03:09

Przyrost był około 2cm miesięcznie a w kwietniu 1cm .
Pozdrawiam
gość
01-06-2016, 20:37:10

Zapadnięte ciemiączko swiadćzy o odwodnieniu. A wynikiem usg nie stresuj sie za szybko. Wiem z doswiadczeńia ze to badanie moze sie mylić, poza tym mózg dziecka jest bardzo plastyczny i jest w stanie wszystko nadrobić. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
Reklama: