Reklama:

uszkodzenie nerwu strzałkowego (10)

Forum: Rehabilitacja

Początkująca
22-07-2011, 19:37:48

Witam.Mam 19 lat, . ok miesiąc temu pojawiło się u mnie opadanie stopy i brak władzy w palcach. po wizytach u trzech neurologów jednoznacznie stwierdzono u mnie uszkodzenie nerwu strzałkowego lewego,co potwierdziło badanie EMG.jak lekarz stwierdził przyczyną był ucisk i różnica temp( opalanie na plaży a później kąpiel)
obecnie jestem po 2 tyg rehabilitacji. widzę postępy. palce się unoszą.. teraz pracuję nad rozklejeniem ich i przywróceniu sił w stopie.
odwiedziłam lekarza w poradni rehbilitacyjnej(tego samego który mi mi zlecił rehab.) i mam odezwać się we wrześniu. Na moją prośbę o zlecenie rehabilitacji w postaci chociażby samych ćwiczeń( pewnie że mogę ćwiczyć w domu, ale nie o to chodzi. z każdym postępem dostawałam nowe ćwiczenia których przy wcześniejszym stanie nie dałoby rady wykonać. a dzięki wprowadzaniu nowszych, trudniejszych ten postęp jest możliwy)dostałam odpowiedz że NFZ może mi jedynie zrefundować 2 tyg rehabilitacji, które właśnie wykorzystałam. Stąd moje pytanie. czy jest jaka kolwiek możliwość zdobycia skierowania na rehabilitacje na koszt NFZ? czy koniecznie muszę czekać do września na kolejną wizytę i w październiku zacząć dopiero ponowną rehabiltację.? Ania.
Początkująca
27-07-2011, 19:51:36

Witam, jeśli korzystałaś zabiegów fizykoterapeutycznych (np,. prądy, elektrostymulacja...) to wymagane jest by organizm "odpoczął" od tych zabiegów do dwóch tygodni lub wiecej. Jeśli to konieczne zabiegi wykonuje się ponownie. Jednak przy kinezyterapii nie ma takich wymogów, ćwiczenia, jak najczęstsza gimnastyka pod okiem fizjoterapeuty jak i samodzielnie- jak najbardziej wskazana. Także jest spora szansa uzyskania takich zabiegów. Zachęcam również do ćwiczeń w domu.
Pozdrawiam.
Początkująca
30-07-2011, 12:08:45

w takim razie pani doktor wprowadziła mnie w błąd?

na moją prośbę o ponowne przepisanie ćwiczeń poinformowała mnie, że takowe mi już nie przysługują. że jeżeli chcę ćwiczyć dalej, to muszę zapłacić.

nie wiem za bardzo co teraz mam zrobić, minął tydzień od rehabilitacji. noga boli i znowu" sie nie słucha".
niestety wiele z ćwiczeń wykonywałam razem z fizjoterapeutą i obecnie ich nie wykonuje.
Początkująca
21-10-2011, 18:03:26

NFZ finansuje wg swoich wytycznych i widocznie stwierdzili, że w Pani przypadku jest to już koniec.
Najlepiej będzie zastosować leki przeciwbólowe Ibuprofen, albo miejscowo voltaren w maści, i zapisać się prywatnie na zabiegi elektrosytmujacji które nie powinny być drogie, ja za jedną sesję biorę tylko 15zł ( warszawa). więc chyba to nie jest duży koszt.
Inaczej jest oczywiście z indywidualną rehabilitacją ( praca z fizjoterapeutą prywatnie) , ale zabiegi fizyko nie są drogie.
Warto zapisać się choćby na jedną wizytę prywatną i poprosić o instruktaż do ćwiczęń w domu, kazdy mądry fizjo na pewno coś przepisze. wystarczy tylko wybrać dobry ośrodek. Nie wiem skąd Pani jest więc nic nie polecę....:(
gość
14-01-2012, 16:04:50

Guzik prawda. Każdy lekarz, nawet POZ, może zlecić zabiegi, a czekanie na ich wykonanie wynika tylko z "mocy przerobowych "pracowni fizjoterapii ewentualnie wysokości kontraktu danej placówki. Są dwa rodzaje placówek ambulatoryjnych rehabilitacyjnych: poradnia rehabilitacyjna - czyli lekarz gdzie najczęściej musima bardzo długo czekać na przyjęcie i zakład lub pracownia fizjoterapii, która wykonuje zabiegi - tam oczekiwanie jest krótsze zwłaszcza jeżeli kierujący napisze PILNE. Skierowanie może być wystawione do por. reh. lub pracowni fizjo do tej drugiej nie trzeba tyle czekać.
gość
21-05-2012, 11:04:06

Najkrótszą drogą do rehabilitacji jest udanie się do specjalisty np. neurolog i poprosić o przepisanie zabiegów bezpośrednio przez niego. Wtedy nie musimy stać rok w kolejce do lekarz rehabilitanta. Pozdrawiam
gość
09-09-2014, 17:16:19

obecnie chodzę na stymulację.nie są drogie 8zl.za zabieg.chociaż lekarz neurolog napisał na skierowaniu pilne!jednak poradnia ie miała już kontraktu.więc płacz i płać,albo leż i wyj z bólu.PARANOJA
gość
14-10-2016, 15:02:07

Witam.Mam 41 lat i podobny problem z uszkodzonym nerwem strzałkowym prawej nogi.Chodzę w miarę normalnie ale szybko pojawia się zmęczenie i ból mięśni nogi.Czy ktoś może mi pomóc zinterpretować wyniki badań EMG bo nic mi te wartości nie mówią.Mariusz.
gość
18-04-2023, 15:37:15

Witam Szukam osoby która ma uszkodzony nerw strzałkowy w wyniku uszkodzenia podczas operacji.U mnie była to operacja żylaków .Proszę o kontakt jeśli miał ktokolwiek doczynienia z taką przypadłością. Minęło 4 miesiące w tym rehabilitacja i nie ma poprawy.
gość
16-06-2023, 10:56:06

Jestem podobnej sytuacji przed rechabiltacja. Czy można się jakoś skontaktować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: