Reklama:

USG tętnic szyjnych (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-04-2012, 14:35:03

W lipcu 2011r zrobiłam pierwsze badanie usg tętnic szyjnych.Mój wynik to ściany tątnic szyjnych gładkie.Spektrum i parametry przepływu w tętnicach szyjnych wewnętrznych w granicach normy.Przepływ dogłowowy w prawej tętnicy zachowany.Lewa tętnica nie uwidoczniona.Powtórzyłam teraz badanie i obecnie mój wynik to ściany tętnic gładkie.Przepływw tętnicach wewnętrznych bez cech redukcji.Tętnic kręgowych nie uwidoczniono.Cechy krążenia hyperkinetycznego.Co to może być ? Proszę o pomoc wyjaśnieniu mojch wyników.Co to jest to krążenie hyperkinetyczne?Mam stwierdzona wielopoziomową dyskopatię kręgosłupa szyjnego.Teraz zaczełam mieć ostre zawroty głowy.Wyniki badań ogólnych dobre wynik tsh z 2010r to 1,818 plU/ml z lutego tego roku to 1,353 plU/ml.Ekg z 2010r wszystko okej.Pozdrawiam Maja
gość
24-04-2012, 15:44:15

Tarczyca w normie- (4.0-5.0)Przeplyw krwi przez tetnice prawidlowy , zyly czyste bez zlogow.
Niepokojace sa bole glowy , chyba masz niskie cisnienie tetnicze , czy mierzysz w domu cisnienie , jakie sa wartosci?. mierz chociaz raz dziennie.120/80 byloby akurat.Jesli masz hyperkinetyczne krazenie to wlasnie wskazuje na niskie cisnienie tetnicze , jest to mechanizm obronny. Serce zwieksza czestosc uderzen lub sile skurczu kompensujac niskie cisnienie.
Druga sprawa jest zwyrodnienie szyjnej czesci kregoslupa, czy cos robisz w tym kierunku?, jestem w podobnej sytuacji mam dyskopatie dwoch dyskow, wypadniecie jadra miazdzystego. Pozdrawiam J

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: