Bardzo proszę o radę i wyjaśnienie. W 3 dobie życia mój synek miał wykonane usg główki. Wynik jest następujący: układ komorowy, symetryczny, nieposzerzony, LKB: 4mm, PKB: 4mm. Obustronnie zaokrąglone rogi czołowe. Przestrzeń podoponowa namózgowa i bruzda podłużna podłużna nieposzerzone, niezaciśnięte. Struktury mózgu prawidłowe. Sploty naczyniówkowe prawidłowe.
Pani doktor w szpitalu poinformowała mnie, że jest to wynik niepokojący, ale na razie zaokrąglone rogi czołowe są objawem klinicznie bez znaczenia. Zaleciła kontrolne usg za 6 tygodni.
Mimo próśb nie wyjaśniła mi co to tak naprawdę oznacza. Czy świadczy to o uszkodzeniu mózgu? Synek otrzymał 9 pkt Apgara. Po urodzeniu miał problemy z pierwszym oddechem po dolarganie, który mi podano. Otrzymał tlen w 1 minucie i naloxon. Koleje pomiary Apgar już 10 na 10.
Przez całą ciążę główka synka była ok 2 tygodnie większa od pozostałych wymiarów. Przy urodzeniu w obwodzie 35 cm, obwód klatki również, waga 4320g, 57cm.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, czym są zaokrąglone rogi boczne? O czym może to świadczyć? Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.
Z poważaniem
Agnieszka R.