Reklama:

urojone zapachy, schizofrenia a torbiel przegrody przezroczystej (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-06-2012, 11:27:11

Witam,
Od bardzo wielu lat (obecnie mam 25, a wszystko zaczęło się jeszcze przed 10 rokiem życia) co pewien okres odczuwałam zapachy, których nie ma - od samego początku zdawałam sobie sprawę, że one nie są fizyczne, że powstają w mojej głowie. Mimo wesołego usposobienia, od dziecka miałam "ciemne dni", trwające czasem dość długi czas. Z wiekiem się pogarszało. Cierpię też okresami na bezsenność. Rok temu byłam leczona depresję i dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że to problem, z którym się borykam od bardzo dawna. W złych dniach często pojawiają się wyżej wspomniane zapachy, które doprowadzają mnie do szaleństwa. Nie potrafię ich z niczym porównać. Rok temu czasem to była bawełna, jakiś miesiąc temu rzodkiewka, czerwona cebula, coś czerwonego, obrzydliwego. Przez te zapachy mam problemy z jedzeniem, zwiększa się także moja wrażliwość na różne obrzydliwe dla mnie rzeczy (guziki, kulki, małe plastikowe elementy, czasem są też to słowa i dźwięki, litery). W związku z tymi zapachami, zrobiłam tomograf i wykryto u mnie torbiel przegrody przezroczystej, którą mam podobno od urodzenia - póki co, prawdopodobnie nie zagraża to życiu, ale mam to kontrolować. Spotkałam się też z twierdzeniem, że to schorzenie łączy się ze schizofrenią. Bardzo się tego boję - pracuję naukowo i utrata kontroli nad moją świadomością przeraża mnie. W złych dniach miewam jakieś urojenia oprócz zapachowych, być może przewidzenia, ale dotychczas zawsze udawało mi się znaleźć rozsądne wytłumaczenie, odrzucać napływające myśli. Czy to możliwe, że którykolwiek z wyżej opisanych objawów związany jest z torbielem przegrody?
gość
06-07-2012, 07:27:31

Napisz na maila coeurvaillantclaymore@gmail.com :) Chętnie porozmawiam na ten temat bezinteresownie.
gość
31-07-2012, 12:44:05

Witam. Bliska mi osoba choruje na schizofrenie, podczas leczenia wyszło na jaw, że ma torbiel w głowie. Objawy się pogłębiają. Tyle,że dużo z nich jak np. zawroty, omdlenia, wymioty są typowe dla torbiela a nie samej schizofrenii. Może ktoś miał podobny przypadek i podzieli się ze mną swoja wiedzą na ten temat. Nie wiem już co robić, bo jesli leczenie psychiczne nie daje rezultatów a problem tkwi jedynie w torbielu. Jak to jest? Objawy są bardzo zbliżone. Czy lekarze mogli się aż tak pomylić i zdiagnozować schizofrenie ... Pomocy
gość
17-08-2012, 23:08:18

Witam,
Byłam u innego neurochirurga w sprawie torbieli - uważa, że tym nie należy się martwić, że "taka uroda" - jak pieprzyk na skórze. Natomiast co do zapachów, to powiedział, że istnieje możliwość, że mam padaczkę, a zapachy, depresja itp. mogą być właśnie jej objawami. Poradził wizytę u neurologa i zrobienia badań w kierunku padaczki. Jedyne negatywne objawy, jakie z powodu wystąpienia torbieli mogłabym mieć, to bóle głowy (nie mam).
Trochę mnie ta wizyta uspokoiła, jeśli chodzi o czysto fizyczną stronę tego wszystkiego. Natomiast dalej nie wiem, skąd biorą się zapachy (niedawno znowu miałam około 2tyg. atak zapachów, tym razem słabszy). Obecnie mam awersję do jedzenia mimo normalnego apetytu; brzydzi mnie wiele rzeczy i trudno mi poruszać się po domu, nie natykając się na obrzydliwe i przyprawiające o krztuszenie wymiotne przedmioty. Kim jestem?
gość
11-03-2015, 11:21:49

Też mam tą torbiel i też schizofrenię...
gość
05-02-2017, 13:23:12

http://www.paranormalne.pl/topic/11400-zapach-z-nikad/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: