Reklama:

Upośledzenie smaku po udarze mózgu. (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2007, 16:39:00

Mój tato miał niewielki udar mózgu. Miał m.in. upośledzoną mowę i lekki niedowład prawej ręki. Trafił do szpitala, odleżał swoje, teraz wrócił do domu i wraca powoli do formy. Większość objawów już się cofnęła, w mniejszym lub większym stopniu. Jednym z problemów jaki pozostał jest upośledzenie smaku - narzeka, że niby czuje poszczególne smaki, ale jakby "nie sumują się" one do tego czego należałoby oczekiwać. W rezultacie tato narzeka, że je bo je, ale nie ma z tego żadnej przyjemności smakowej. Mógłby jeść cokolwiek - nie byłoby większej różnicy. Bardzo go to irytuje i staje się powodem zdenerwowania (niezbyt wskazanego, jak wiadomo).
Mam pytanie do znawców - ile czasu może potrwać, nim smak powróci? Jeśli się nie mylę, u taty trwa już niecałe 7 tygodni. Zakładam oczywiście, że to się cofnie
Łukasz
gość
12-04-2007, 18:45:00

co prawda nie jestem znawcą w tym temacie ale mam podobny problem- mój tata też jest po udarze to był udar niedokrwienny i też początkowo kompletnie nie miał smaku ,tata jest 4miesiące po udarze i dopiero od niedawna zaburzenia smakowe zazcęły się cofać -proszę napisz mi czy twojego tatę często boli głowa i czy bolą go gałki oczne
gość
13-04-2007, 12:50:00

Tato nie narzeka ani na bóle głowy, ani gałek ocznych (czy nie wydaje ci się, że to oznacza zbyt duże ciśnienie?). Tylko na ten smak narzeka.
gość
13-04-2007, 18:00:00

nie z ciśnieniem jest w porządku, tata jest pod kontrolą neurologa i kardiologa bo ten udar jest wynikiem arytmi serca ale dzięki co do smaku nie martw się powinno powoli ustępować

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
niewydolność żylne?
Witam proszę o wskazówki bo nie wiem co robić od 4 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, odstawiłam od około 3 miesięcy i po odstawieniu mam ciągle objawy takie jak, kłucie w brzuchu, kołatanie serca, obrzęk żył na rękach, żyły powiększają się i drętwieją ręce, i nogi nie dam rady spać w nocy,lekarze rozkładają ręce nie znają diagnozy, zaczęłam zdjęcia już nie wiem co robić
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Reklama: