Reklama:

Uderzenie w czoło - czy konieczna tomografia? (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-06-2017, 09:26:18

Witam, przedwczoraj potknęłam się i uderzyłam prawą, górną stroną czoła o kant łóżka. Nie straciłam przytomności, wszystko pamiętam. Wczoraj było mi lekko niedobrze od czasu do czasu i bolała mnie głowa, ale ciśnienie było kiepskie, a ja zawsze zmiany ciśnienia odczuwam bólem głowy, więc zwaliłam na pogodę. Poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, zbadał mi reakcję źrenic i reakcję na bodźce oraz ciśnienie - wszystko w normie, ale dał mi również skierowanie na tomografię komputerową. I tu moje pytanie - czy przy takim (nie bardzo mocnym) urazie głowy w okolicy czoła konieczne jest wykonanie tomografii, jeśli nie mam żadnych objawów zwiastujących wstrząśnienie mózgu lub krwiaka ? Czy mogło mi się coś stać poważnego, lub czy bezwiednie może coś się tworzyć w mózgu, np krwiak pourazowy? Jeśli tak to w jakim czasie od uderzenia powinnam mieć jakieś objawy? Pytam, ponieważ nie wiem, czy jest sens jechać na badanie. Proszę o odpowiedź.
gość
21-06-2017, 09:27:07

Gość 2017-06-21 11:26:18
Witam, przedwczoraj potknęłam się i uderzyłam prawą, górną stroną czoła o kant łóżka. Nie straciłam przytomności, wszystko pamiętam. Wczoraj było mi lekko niedobrze od czasu do czasu i bolała mnie głowa, ale ciśnienie było kiepskie, a ja zawsze zmiany ciśnienia odczuwam bólem głowy, więc zwaliłam na pogodę. Nie mam żadnych odrętwień żadnej części ciała, nie jestem otępiała, ani nieobecna. Poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, zbadał mi reakcję źrenic i reakcję na bodźce oraz ciśnienie - wszystko w normie, ale dał mi również skierowanie na tomografię komputerową. I tu moje pytanie - czy przy takim (nie bardzo mocnym) urazie głowy w okolicy czoła konieczne jest wykonanie tomografii, jeśli nie mam żadnych objawów zwiastujących wstrząśnienie mózgu lub krwiaka ? Czy mogło mi się coś stać poważnego, lub czy bezwiednie może coś się tworzyć w mózgu, np krwiak pourazowy? Jeśli tak to w jakim czasie od uderzenia powinnam mieć jakieś objawy? Pytam, ponieważ nie wiem, czy jest sens jechać na badanie. Proszę o odpowiedź.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: