Reklama:

Udar mózgu, a komórki macierzyste. (8)

Forum: Udary i tętniaki

Początkujący
15-09-2013, 13:57:42

Witam
Mam na imię Paweł, mam 26 lat i 18 lat temu przeżyłem udar mózgu, wynikiem czego jest niedowład połowiczny lewostronny, do tej pory udało mi się już odzyskać znaczną sprawność - mogę samodzielnie funkcjonować, jednak nie jestem w stanie zrobić nic manualnie lewą ręką - a na niej zależy mi najbardziej. Ostatnio czytałem o terapii komórkami macierzystymi u osób z porażeniem mózgowym myślałem o tym już wcześniej jednak nie wiedziałem do końca czy już jest taka technologia, aby hodować takie komórki oraz jaki jest koszt takiej terapii, w artykułach jakie czytałem wykorzystywane były komórki macierzyste pochodzące z krwi pępowinowej - chciałbym się dowiedzieć czy jest w ogóle jaka kolwiek szansa na to, aby do takiej terapii wykorzystać krew pępowinową innej osoby, np. dziecka rodzeństwa(mój brat będzie miał w przyszłym roku drugie dziecko ze swoją żoną). Bardzo proszę o jak najbardziej wyczerpującą odpowiedź - jest to dla mnie bardzo ważne.
Wtajemniczona
23-09-2013, 07:26:37

Drogi Pawle, takich operacji w Polsce się nie robi. Podobno w Moskwie i Chinach, ale cóż nic nie słychać o spektakularnych efektach. Pracuję w takim miejscu, że mam kontakt z lekarzami wszystkich specjalności i możliwych tytułach i dopytywałam się o taką terapię zapewne eksperymentalną dla mojego męża po wylewie. Jak Ci już pisałam u nas się tego nie robi.
Zostaje nam tylko ciężka mozolna rehabilitacja ruchowa, bo jak czytam innych ubytków u Ciebie nie ma.
U nas niestety wszystkie możliwe: brak pamięci, prawie całkowity brak mowy, mąż leży i się nie rusza. Jesteśmy 9 miesięcy po wylewie i walczymy.
Tak że życzę ci wytrwałości i głowa do góry, chcesz wyzdrowieć, to już daje Ci o wiele większe szanse na spełnienie marzenia.
Pozdrawiam
Aneta
Początkujący
23-09-2013, 09:17:01

Aneta dziękuje Ci za odpowiedź.
Od czasu kiedy napisałem tą wiadomość poszperałem trochę w internecie i nawiązałem kontakt z pewną kobietą - Polką, która na co dzień mieszka w Indiach i pomaga osobom z Polski w takim leczeniu - odsyłam na stronę: http://www.komorkimacierzyste.info/o-mnie/ . Napisałem do Niej maila z podobnym zapytaniem jak tutaj i już po kilku minutach dostałem wyczerpującą odpowiedź, że faktycznie komórki macierzyste nie są "magicznym lekarstwem na wszystko", i efekty takiej terapii mogą być spektakularne, mogą przynieść częściową pomoc, a mogą takiej pomocy nie przynieść, jednak ja jestem dobrej myśli i zamierzam o to zawalczyć bo i tak nie mam w zasadzie nic do stracenia:) Razem z tą odpowiedzią otrzymałem drugą wiadomość, gdzie dostałem formularz do uzupełnienia oraz instrukcje co robić dalej - muszę wysłać swoje dokumenty ze szpitala w języku angielskim (+wypełnić formularz online) i po kilku dniach mam dostać odpowiedź, czy kwalifikuje się na to leczenie. Wszystko to jest nieodpłatne, tak więc tym bardziej myślę, że warto poświęcić na to trochę czasu .Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomoże to Tobie i Twojemu mężowi, który z tego co piszesz jest jeszcze dość świeżo po wylewie i wnioskuje, że jego mózg nie zdążył jeszcze zupełnie przeorganizować swojej struktury.
Wtajemniczona
24-09-2013, 07:04:36

Dzięki Pawełku za info. Kurde, ale to chyba nie znaczy, że do Indii musisz pojechać? Wejdę na stronkę to się zapoznam z tym co piszą. Mój misiek miał wylew 14 stycznia tego roku, więc nie wiem czy to świeże, ale tak jak Ty jestem pewna, że trzeba próbować wszystkiego - byle tylko nie zaszkodziło.
Całusy
Aneta
gość
13-12-2013, 08:49:23

WITAJ PAWLE.NA POCZATKU WRZESNIA TEGO ROKU WROCILAM Z INDI PO LECZENIU KOMORKAMI MACIERZYSTYMI.MIALES ZAPEWNE KONTAKT MEJLOWY Z HANIA BOREK.JESLI INTERESUJA CIE SZCZEGOLY MOJEGO POBYTY W KLINICE W NEW DELHI TO PODAJE ADRES MEJLOWY zibi 118@op.pl
POZDRAWIAM.
gość
07-11-2014, 09:24:27

i co się u was dzieje ?
Paweł, czy mógłbyś kontynuować wątek ?
gość
21-11-2014, 09:32:45

Ja też jestem ciekawa jak się rozwinęła sytuacja. Mój tato jest po udarze i stracił wzrok. Szukamy jakiś możliwości.
gość
04-01-2015, 12:05:23

"Leczenie wodą" Kneipp

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: