Reklama:

Udar i widzenie polowiczne (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
18-07-2017, 10:00:31

Witam
Mam 37 lat i niefortunnie dostalem niedokrwiennego udaru mozgu. Skutek: niedowidzenie polowiczne zwane hemianopsja.
Udar byl okolo 4 temu i wedlug neurologow w szpitalu nic sie nie da z tym zrobic. Trzeba miec po prostu nadzieje ze czesciowo wzrok wroci. Nie do konca sie z tym zgadzam poniewaz czytam ze za granica sa rehabilitacje w zakresie wzroku takze. Mam do Was kilka pytan i bylbym niezmiernie wdzieczny za pomoc. Moj mail: radsadtrade@gmail.com
Jestem z wroclawia
1/ czy wiecie cos byc moze na temat rehabilitacji wzroku po udarach? Czy znacie jakis osrodek hdziextego typu rehabilitacje sa prowadzone?
2/ czy znacie byc moze podobne przypadki gdzie udar skutkowal polowicznym widzeniem? Czy u takich chorych zdaza sie poprawa lub calkowity powrot widzenia? Wedlug lekarzy z ktorymi rozmawialem sa to zmiany w mozgu trwale i szanse sa male na poprawe. Z kolei w onternecie czytam inne opinie
Z gory dziekuje
Radek
Początkujący
18-07-2017, 10:02:19

"4 tygodnie temu" mialo byc:) przepraszam ale mysle ze rozumiecie:) troche mi pole widzenia ucieklo;)
Wtajemniczony
19-07-2017, 20:56:49

Witam.
Radek ja rok temu miałem udar krwotoczny z usunięciem olbrzymiego krwiaka,po tym stwierdzili u mnie zespół zaniedbywania polowicznego...tzn.moje oczy podobno widziały ale mózg tych informacji nie przetwarzal.. nie widziałem nic z lewej strony ..po ok.pół roku następowała poprawa,teraz nawet jeżdżę autem... i na polu widzenia przy każdym badaniu widać postępy ,a jeszcze rok temu nikt mi nie dawał żadnych szans.... a więc i u Ciebie może wszystko wróci do normy...trzymam za Ciebie kciuki...Jacek.
Początkujący
19-07-2017, 22:09:22

Czesc Jacek. Bardzo Ci dziekuje. To jest pocieszajace bo ja slyszalem dokladnie to samo. Ja mam oczy ok ale mozg nie przetwarza. Czytalem ze moze wzrok wrocic wlasnie od 3 do 6 mcy mniej wiecej. Ciesze sie ze u Ciebie tak wyszlo!! Super. Mnie auto tez martwi plus ogolnie lekko nie jest widzac polowe swiata:) wierze jednak ze u mnie bedzie podobnie. Dziekuje Ci Jacek
Pzdr
Radek
jacek-47 2017-07-19 22:56:49
Witam.
Radek ja rok temu miałem udar krwotoczny z usunięciem olbrzymiego krwiaka,po tym stwierdzili u mnie zespół zaniedbywania polowicznego...tzn.moje oczy podobno widziały ale mózg tych informacji nie przetwarzal.. nie widziałem nic z lewej strony ..po ok.pół roku następowała poprawa,teraz nawet jeżdżę autem... i na polu widzenia przy każdym badaniu widać postępy ,a jeszcze rok temu nikt mi nie dawał żadnych szans.... a więc i u Ciebie może wszystko wróci do normy...trzymam za Ciebie kciuki...Jacek.
gość
06-01-2019, 22:21:48

Witaj. I jakie wyniki Twojego wzroku. Nastąpiła poprawa?
25-01-2019, 20:36:58

Ja Was niestety zmartwie.Otoz od razu po wylewie 17 lat tenu nialem nieco "walniety" wzrok.Gorsze widzenie na lewe oko,teczowka czesciowo przesunieta do goryzrenice ,powiekszone trzykrotnie, a mastepnie dwukrotnie zrenice w obu oczach),niemoznosc skierowania galek ocznych w dol. Otoz po 16 latach od wylewu lewe oko "ucieklo" i zrobil sie zez rozbiezny.Widze coraz gorzej na lewe oko.Czy i gdzie mozna to jakos naprawic?
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
18-05-2020, 22:28:07

jacek-47 2017-07-19 22:56:49
Witam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: