Reklama:

Udar czy guz mózgu (3)

Forum: Udary i tętniaki

Początkująca
22-11-2022, 10:44:07

Witam serdecznie od 3 tygodni moje życie zmieniło się w koszmar
5.11 siedząc z rodziną nagle zrobiło mi się słabo, zaczęło mi się kręcić w glowie, ręce i nogi jak z waty, stan jakbym miała zemdleć ale nie straciłam przytomosci. Mąż wyprowadził mnie na balkon żebym się dotleniła gsy zrobiło mi się lepiej położyłam się z nogami uniesionymi do góry żeby poprawić krążenie. Po godzinie może dwóch wszystko wróciło do normy. Kolejne 2 dni upłynęły bez żadnych ekscesów czy innych problemów. We wtorek 3 dzień zaczęła boleć mnie glowa a w środę doszedł ucisk i pieczenie w glowie. Pojechałam na sor. Zrobiono mi TK po czym lekarz stwierdził że doszło do udaru mózgu zostałam skierowana na oddział neurologi udarowej porobili badania wszystko wyszło ok. Zrobiono mi po paru dniach rezonans z kontrastem wynik mnie załamał całkowicie. Lekarz stwierdził że coś jest i albo to pozostałość po udarze albo guz mózgu. Dostałam skierowanie do neurochirurga mam termin na 13.12 choć myślałam że w takiej sytuacji zostanę przyjęta z dnia na dzień. Jestem na skraju wykończenia psychicznego boję się okropnie. Mam 3 dzieci w wieku 16 lat, 12lat i 1 rok niechce ich zostawić a takie myśli kłębią mi się w glowie, że to już koniec że umrę nie wiem co robić, nie dostałam żadnych konkretnych wytycznych ze szpitala. Proszę o jakąś radę jak sobie radzić i co mogę zrobić więcej. Co to jest 🙈🙈🙈🙈😪😪😪😪😪😔😔😔😔😔😔 Bardzo dziękuję
09.11. ..TK bez kontrast:
Nie uwidoczniono cech krwawienia wewnątrzczaszkowego. Po lewej, na pograniczu czołowo ciemieniowym widoczny jest korowo-podkorowy, hypodensyjny, dość dobrze ograniczony obszar, wielkości ok 5x3x4cm w pierwszym rzędzie dokonanemu, kilkudniowemu udarowi niedokrwienemu. Poza w/w zmianą gęstość tkankową substancji białej i szarej prawidłowa. Układ komorowy nadnamiotowy prawidłowy do wieku, symetryczny, nieprzemieszczony. Struktury tylnojamowe i komara IV bez zmian. Niewielkie poszerzenie przestrzeni płynowej podpajęczynówkowej. W obrębie części kostnych mózgoczaszki ewidentnych zmian pourazowych nie uwidoczniono.
Wnioski:
Hypodensyjny obszar dokonanego udaru niedokrwiennego w lewej półkóli mózgu.
15.11 Rezonans z kontrastem:
W lewej okolicy czołowo-ciemieniowej głównie w tylnej części płata czołowego wydając się częściowo przechodzić na płat ciemieniowy widoczna jest patologiczna masa tu wielkości ok 50x31x40mm. Zmianą wydaje się być położona wewnątrzmózgowo, jest dość dobrze ograniczona od otoczenia, wykazuje podwyższony sygnał w obrazach T2 i TIRM zależnych oraz obniżony w T1 zależnych. Zmiana nie wykazuje cech restrykcji dyfuzji i nie ulega wzmocnieniu po dożylnym podaniu środka kontrastowego, dlugo-odcinkowo przylega do kości ciemieniowej lewej. Całość obrazu w pierwszej kolejności sugeruje low-grade glioma. Nie stwierdzam ewidentnego efektu masy, układ komorowy nadnamiotowy jest położony w osi z nieznacznie szerszą komorą boczną lewą w stosunku do prawej-najprawdopodobniej o charakterze rozwojowym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej mózgu, a także przestrzeni płynowych prawidłowa. Komora IV struktury tylno-jamowe i wodociąg mózgu prawidlowe. Cech restrykcji dyzfuzji w badaniu DWI i na mapach ADC nie stwierdzam. Ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie uwidoczniono.
Wnioski:
Mada Tu w lewej półkuli mózgu głównie w tylno-gornej części płata czołowego przechodząc na płat ciemieniowy lewy - obraz w piersiowej kolejności sugeruje low-grade glioma.
gość
26-01-2023, 10:24:32

no masz wszystko napisane low-grade glioma - glejak o niskim stopniu złośliwości, z tego co piszą najlepszą metodą leczenia jest całkowite operacyjne wycięcie guza. Pozostawienie go samemu sobie może prowadzić do jego transformacji w glejaka złośliwego gdzie metod leczenia w zasadzie nie ma.
gość
23-06-2023, 15:48:32

Czy możemy się skontaktować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: