Reklama:

Tycie przy braniu leków (8)

Forum: Padaczka

gość
11-03-2017, 18:05:13

Jak radzicie sobie ze wzrostem wagi i nadmiernym apetytem przy braniu leków przeciwpadaczkowych? Biorę Depakine już jakiś czas i nie chcę zmieniać leku bo dobrze się sprawdza, martwi mnie tylko wzrost wagi. Ma ktoś jakieś sposoby na to?
gość
12-03-2017, 12:04:20

Widzisz z tym tyciem to sprawa indywidualna. Ja także biorę Depakine Chrono i nie tyję. Słyszałem, że po tym leku można przybierać na wadze, u mnie akurat tak nie jest. Jednak muszę to dodać, że też nie jem zbyt wiele. Może więc to kwestia prawidłowego odżywiania czy coś w ten deseń. Ja akurat jem posiłki trzy razy dziennie, trochę owoców w ciągu dnia. Oczywiście przekąszę coś słodkiego itd., ale generalnie wszystkiego jem w małych ilościach. Tak jak wspomniałem na początku, to też zależy od organizmu, w końcu każdy z nas jest inaczej ukształtowany, ma inne geny itd.
gość
15-03-2017, 12:18:07

Ja najbardziej tyłam po karbamazepinie. Nic jej nie przebije nawet moje pierwsze leki-fenytoina i amizepin. Zresztą wszystkie leki przeciwpadaczkowe o działaniu normotymicznym mają ten właśnie efekt uboczny. Żadna zdrowa dieta nie dała tu rady. Po prostu farmokinetyka leku ma takie a nie inne działanie. Reszta to pewnie sprawa indywidualna. Depakine należy też do tej grupy leków.
gość
16-03-2017, 08:47:23

Do gość 15.03.2017
Właśnie mi się wydaje, że to sprawa indywidualna, każdy inaczej może reagować na lek. I tak ja na Depakine reaguję tak, że akurat nie przybieram na wadze. Także wszystko zależy od danego organizmu
gość
16-03-2017, 16:12:17

Słabo mnie rozumiesz albo nie doczytałeś.
gość
17-03-2017, 09:37:15

Przeczytałem i zrozumiałem. Ja tylko wskazuję sytuację jak to u mnie wygląda oraz podkreślam znaczenie indywidualności.
Pozza tym efekty uboczne danego leku nie działają tak, że musza one wystąpić u każdego kto je zażywa. To są tylko informacje, że wśród danej grupy badawczej były takie dolegliwości. U jednych wystąpiły, u innych nie. Nie ma identycznego organizmu, co za tym idzie nie ma identycznego oddziaływania na lek. Zawsze będzie to zróżnicowane.
gość
17-03-2017, 11:40:27

Nie nie zrozumiałeś i kolejnym wątkiem pełnym okrągłych ogólników to potwierdzasz. Ale ja też napisałam tekstem z dużymi skrótami myślowymi. Temat tycia nie jest problemem wartym wielu słów a nic nic nie znaczącą błahostką. Zostawmy to.
gość
18-03-2017, 10:03:55

Fakt, uogólniłem swoją wypowiedź, i jak piszesz Ty także, więc rzeczywiście mogliśmy się nie zrozumieć Pewnie zostawmy te kg w spokoju. Nie warto pisać o tym poematów itd. Życzmy sobie aby było jak najmniej efektów ubocznych, a jak najwięcej pozytywnych skutków

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: