Od ponad roku jestem diagnozowana i żaden z lekarzy diagnozy nie potrafi postawić.
Zaczęło się od pozagałkowego zapalenie nerwu wzrokowego,przez następne miesiące dołączyły się kolejne objawy, takie jak: uczucia przepływania prądu wzdłuż kręgosłupa przy schylaniu głowy, zaburzeń równowagi, osłabienia siły mięśni rąk i nóg, podwójnego widzenia, drżenia rąk, nietrzymania moczu ( dgn. urologa- nadreaktywność pęcherza), słabsze rozpoznawanie kolorów, oczopląs, zawroty głowy, uczucie mokrych pleców i rąk, drętwienie głowy.
Miałam robione badanie potencjałów wywołanych VEP, które wykazało redukcję amplitudy i wydłużeniem latencji P100 oraz trzy razy MRI głowy i szyjnego odcinka kręgosłupa, dwa ostatnie badania z użyciem gadolinum. Oto opis badania kontrolnego ze stycznia :
"Kontrolne badanie MR w porównaniu z badaniem MR z października, wykazuje utrzymywanie się w prawej półkoli mózgowia bez istotnych różnic trzech ognisk hiperintensywnych ,widocznych w obrazach PD, T2 i FLAIR,z których jedno średnicy 0,3 cm umiejscowione jest podkorowo obwodowo w istocie białej pogranicza czołowo-ciemieniowego na poziomie części środkowych komór bocznych ,a pozostałe dwa ogniska średnicy 0,5 cm i 0,4 cm w lewej półkuli móżdżku.
Innych zmian nie wykazano.
Szyjny odcinek rdzenia kręgowego w gr.normy
W obrazach T1-zal. wykonanych podaniu środka kontrastowego ognisk aktywnych nie wykazano.
Wnioski - Obraz MR opisanych ognisk hiperintensywnych może odpowiadać zmianom demielinizacyjnym w przebiegu SM, jak tez naczyniopochodnym - decyduje obraz kliniczny."
Lekarz neurolog rozłożył ręce, ponieważ twierdzi, iż zmiany są na tyle nietypowo położone, że diagnozy postawić nie potrafi, mimo że konsultował się z wieloma lekarzami, jak twierdzi.
Teraz każe mi czekać, obserwować swoje objawy i w razie pogorszenia, zgłosić się do szpitala...
Czekam, ale sama świadomość posiadania w głowie jakichś zmian nie napawa mnie optymizmem :(
Nie wiem, co powinnam dalej robić.
Czy pozostało mi tylko czekanie ?
Może jednak powinnam jeszcze wykonać jakieś badanie, które będzie pomocne w postawieniu diagnozy?
Pozdrawiam