Witam,
W 2015 r. na MR (całego ciała) zdiagnozowano u mnie torbiel jamy przezroczystej o wielkości 25 mm. W powtórzonym MR głowy w 2016 r. wg opisu sprawa wygląda tak: "...pomiędzy trzonami komór bocznych widoczna torbiel jamy przegrody przezroczystej i jamy Vergi szer. do 26 mm, powodująca rozsunięcie i zwężenie trzonów, bez poszerzenia rogów czołowych i potylicznych. W badaniu MR z 2015 r. (whole body) szerokość wynosiła 24 mm".
Przy badaniu w 2016 r. zostawiałem płytę z MR z 2015 r. i widocznie dokładniej określili rozmiar na 24 mm, a nie 25 mm, ale to mniej ważne.
Poza tym w opisie MR z 2016 r. jest napisane ponadto: "...Nieliczne nieco poszerzone przestrzenie okołonaczyniowe VR w istocie białej obu półkul mózgu".
W jednych z serwisów internetowych czytam:
"Wstęp: Jama przegrody przeźroczystej występuje u 15% osób dorosłych i uznawana jest za wariant normy. U niektórych pacjentów dochodzi do pojawienia się zespołu objawów, który związany jest z ewolucją jamy w postać torbieli. Częstość występowania torbieli jest znacznie niższa. Patomechanizm oraz czynniki ryzyka takiej przemiany nie są dokładnie poznane."
Czyli jama to jedno, a torbiel jamy to krok dalej....
Czytam na forach opisy osób z tą przypadłością i...widzę zbieżność, mianowicie: problemy ze spaniem,koncentracją, zawroty głowy.
Do tego szumy w uchu.
Byłem u jednego neurologa - lekarze jak lekarze - nie przejmować się, obserwować, do kontroli za jakiś czas (opłacić wizytę) i tyle...
Dostałem się w końcu do (odpowiedniego?)lekarza - powiedział, że w grę wchodzi operacja endkoskopowa, ze względu na objawy i duży rozmiar torbieli.
Chodzi o to żeby płyn torbieli przedostał się z zamkniętej przestrzeni poza nią. Czyli trzeba zrobić otwór w błonie torbieli w odp. miejscu.
Który ośrodek w PL ma duże doświadczenie w takich zabiegach???