Reklama:

Torbiel pajęczynówki.Torbiel szyszynki-pomoc (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
18-03-2010, 12:17:39

Witam !!
Własnie odebralem wyniki z Rezonansu magnetycznego opis jest mi kompletnie niezrozumialy. czy moglby ktos mi powiedziec o co chodzi i czy jest to powazna sprawa.
Oto diagnoza
"Torbiel pajęczynówki w środkowym dole czaszki po stronie lewej 25x10x20mm, modelujaca płat skroniowy oraz zakręt hipokampa, z ucisnieciem i przemieszczeniem rogu skroniowego komory bocznej lewej. Torbiel szyszynki 7x6mm bez widocznego efektu wzmocnienia kontrastowego,modelujaca wzgorki gorne blaszki czworaczej, z zachowaniem prawidlowej szerokosci wodociagu mózgu.pozostale struktury mozgu bez zmian.
Polipy w zatokach szczekowych o wielkosci do 26 mm po stronie prawej i 15mm po lewej."

Co mam dalej z tym zrobic i czy jest to powazna sprawa.
Prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!
gość
23-09-2011, 19:08:37

kotlet19872 2010-03-18 13:17:39 Witam !!
Własnie odebralem wyniki z Rezonansu magnetycznego opis jest mi kompletnie niezrozumialy. czy moglby ktos mi powiedziec o co chodzi i czy jest to powazna sprawa.
Oto diagnoza
"Torbiel pajęczynówki w środkowym dole czaszki po stronie lewej 25x10x20mm, modelujaca płat skroniowy oraz zakręt hipokampa, z ucisnieciem i przemieszczeniem rogu skroniowego komory bocznej lewej. Torbiel szyszynki 7x6mm bez widocznego efektu wzmocnienia kontrastowego,modelujaca wzgorki gorne blaszki czworaczej, z zachowaniem prawidlowej szerokosci wodociagu mózgu.pozostale struktury mozgu bez zmian.
Polipy w zatokach szczekowych o wielkosci do 26 mm po stronie prawej i 15mm po lewej."

Co mam dalej z tym zrobic i czy jest to powazna sprawa.
Prosze o pomoc!
Z gory dziekuje!
gość
24-09-2011, 14:36:37

Przepraszam ale dopiero dzisiaj przeczytalam Twoj wpis. kiedy masz wizyte u neurologa?, wiem ze denerwujesz sie , to jest tak zawsze kiedy dowiemy sie co nam wykryto. Torbielki obie nie zbyt duze nie ma zagrozenia, zobaczysz ( uslyszysz) co powie neurolog , wiem , ze takie male zostawia sie do obserwacji. Ja gdybym miala zdecydowac o swojej operacji wzielabym pod uwage aktualny stan zdrowia i dolegliwosci jakie odczuwam. Czesto tak bywa ze nie wiedzac co nieprawidlowego dzieje sie w naszym mozgu dzialamy normalnie , latami a w jakims momencie czesto przy okazji wykrywaja nam takie niespodzianki,oni sa z diagnozowaniem doskonali, gorzej wychodzi leczenie.Tak bylo w moim przypadku, przy silnych bolach glowy , stanach przewleklych zatokowych, bolach w oczodole dostalam skierowanie na Poczatkowo TK, nastepnie Rezonans ktore to wykazaly tetniak mozgu z ktorym pewnie zyje wiele lat jako ,ze nie tworzy sie z dnia na dzien. Badania wykazaly rowniez fatalny stan zapalny , przewlekly zatok, polip w zatoce prawej nosowej olbrzymi, wcale nie trzeba bylo az robic testu, dla laryngologa jest widoczny jak na dloni. Wycieto mi ten polip, po 8 miesiacach wyrosly dwa nowe, tak, ze juz mi przeszly kolejne zabiegi , tak mozna wkolo Macieju.
Jesli zechcesz to podziel sie ze mna kiedy bedziesz miec jakies wiadomosci po wizycie . Kotleciku, ale my jestesmy opoznieni, teraz zorientowalam sie ze twoj wpis byl 1.5 roku temu, zyjesz jeszcze???
Początkujący
14-11-2011, 17:36:34

Tak tak zyje jeszcze.
Lekaz powiedział mi ze nie ma czym sie przejmowac i za jakis czas bedzie trzeba powtorzyc badanie w ramach kontroli. a polipy hmm bylem u dwoch "specjalistow" jeden nic nie widział, a drugi przepisał mi jakies krople do nosa i powiedział ze "moze" te krople pomoga a czy pomogły to watpie.
gość
14-11-2011, 21:10:28

Kotleciku, milo mi ze dales znac , ja mialam pewnosc , ze torbielki sa za male aby operowac, zrobisz badanie za jakies 4 m-ce, aby zorientowac sie czy nie podwoily wielkosci to bedzie akurat po dwuletniej obserwacji.
Polipy jak u mnie nie zmniejszaja sie od kropli zakraplam Nasonex dwa razy dziennie.Laryngolog poleca wlewac slona wode , roztwor przegotowanej wody i soli moze byc kuchenna lub morska.Ja kupilam sol z morza martwego ale nie jestem pewna czy podrobka czy naturalna.Wlewa sie do jednej dziurki a musi wyleciec druga. Trzeba uzyc naczynka z dziubkiem , wlewac lekko ciepla, naturanie nalezy przecwiczyc bo pizama mokra. Ja mialam opory , lecz stosuje na zasadzie dzisiaj- jutro , a jak zapomne to nic sie nie stanie. Mam nadal te dwa polipy, na wizyte czekam ale wiem co poradzi -wyciac. A polipy odrastaja, po operacji jednego wyrosly dwa nowe.
Stale jestem pociagajaca -nosem. Leci bez zatrzymania, ale diabelstwo umeczy, a to plukanie sola ma niszczyc bakterie , z tym , ze moje nie boja sie nawet bomby atomowej. Hejka
Początkujący
15-11-2011, 16:40:29

Wiesz do polipow mozna sie przyzwyczaic (do pociagajacego nosa mozna sie przyzwyczaic ja do tego mam jeszcze krzywe przegrody nosowe :D:D)
A te krople Nasonex tez mialem stosowalem je moze przez 3 tygodnie ale mnie juz zaczelo denerwowac to ciagle zakrapianie nosa. A o roztworze z soli morskiej to nie czytalem ale domyslam sie ze jest to nieprzyjemne. a co do wyciecia polipow to nie jest zly pomysl bo to jest zabieg zrobia szybko i na nastepny dzien sie chyba wychodzi. ale znajac zycie i polske to trzeba najpierw pochodizc dwa miesiace po lekazach aby zdobyc wszystkie skierowania itp. i potem odczakac swoje w kolejce.
Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: