Reklama:

torbiel pajeczynowki i torbiel w zatoce szczekowej (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-07-2012, 09:19:58

Witam, bylam dzis na rezonansie magnetycznym mozgowia i dostalam taki oto wynik " Widoczna bezodczynowa torbiel zamozdzkowa pajeczynowki- rozmiarow 1,5x1,7z4,2cm. Poza tym, mozgowie, przestrzenie plynowe mozgowia oraz struktury oczodolow w granicach normy. W prawej zatoce szczekowej torbiel retencyjna o srednicy 2,4cm- pozostale zatoki przynosowe bez nieprawidlowosci" czy to moze byc niebezpieczne? co powinnam zrobic?
Pozdrawiam.
gość
28-07-2012, 17:57:08

Torbiele pajeczynowki wystepuja powszechnie , nie sa zagrazajace zyciu , zwlaszcza tak male jak Twoja . Operuje sie duze , moze wielkosc nie jest wyznacznikiem , lecz objawy neurologiczne. Nie piszesz co kierowalo lekarzem dajacym skierowanie RM, na co uskarzalas sie.( bole glowy, bole w oczodole). Torbiel w zatoce to tzw polip, jesli nie oddychasz przez nos a tylko ustami , jesli masz lejacy katar , jesli masz uczucie zapchanego nosa ( jednej dziurki), a krople sterydowe nie przynosza poprawy to laryngolog moze zalecic wyciecie polipa. Ja mam polipy w obydwu zatokach , wiec pisze na swoim przykladzie , lecz jesli zechcesz napisz mi cos wiecej o swojej chorobie .pozdrawiam
gość
29-07-2012, 17:22:08

Lekarz skierował mnie na RM z powodu:
-częstych zawrotów, bólu głowy, oczopląsu. 2 razy leżałam w szpitalu z powodu omdleń- gdzie jedno wystąpiło z drgawkami. Nie mam problemow z oddychaniem. Leków żadnych też nie przyjmuję. Pozdrawiam.
gość
29-07-2012, 21:48:04

Napisz kiedy masz wizyte u neurologa, to od niego w duzej mierze zalezec bedzie jak podejdzie do zatok i polipa , to jest ten sam twor , lecz nazewnictwo rozne.
Torbielka tak w zaokragleniu 4cm na 2 wedlug lekarzy jest mala, jesli nie powoduje ucisku na inne struktury mozgowe i nie powoduje objawow neuro. No wlasnie , jednak martwia mnie drgawki , one sa symptomem epi , jak czesto masz drgawki , czy byl to jednorazowy epizod. Czekam na informacje jesli bedziesz po wizycie to napisz . pozdrawiam
gość
30-07-2012, 15:13:59

Bylam u neurologa i skierowal mnie do laryngologa..- jesli on zajmie sie leczeniem to mam przyjsc po leczeniu.. a jesli mnie odesle, stwierdzajac,ze nic z tym nie zrobi.. to mam wtedy isc do neurochirurga. Te drgawki byly jednorazowe. 3.08 mam wizyte u laryngologa to dam znac co stwierdzi.
Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: