Reklama:

Torbiel nadsiodłowa (8)

Forum: Neurologia po godzinach

Początkujący
29-04-2015, 10:35:15

Witam. Byłem diagnozowany z powodów bólu głowy. Opis rezonansu z pominieciem prawidłowych elementów brzmi: " Układ komorowy nadnamiotowy znacznie poszerzony o zaokrąglonych rogach komór bocznych bez przemieszczen w lini srodk. Balonowato poszerzona komora III do 34 mm w dolnej czesci wpukla sie do srodkowoego dołu czaszki uciskając sródmózgowie. Obecnosc jamy przegrody przeźrocz. i komory Vergi o szer 9 mm. Wąski wodociąg mózgu " Lekarz neurochirurg podsumował to ze mam wodogłowie, torbiel nadsiodłową i czeka mnie operacja usuniecia tej torbieli endoskopowo. i Mam 2 pytania
1 Zakładając ze wszystko pojdzie pomyslnie to jak po takiej operacji sie funkcjonuje?? Wraca sie do normalnego życia czy niestety to juz nie jest to samo.
2 czy ucisk tej torbieli moze powodować ból uszu, przygłuszenie itp
Z góry dziekuje za odp
gość
01-05-2015, 08:45:21

Widze ze nikt nie spotkał sie z takim przypadkiem.
gość
06-07-2015, 20:19:14

Witam, każdy przypadek jest inny i trudno sugerować sie internetem. Zabieg jest poważny i na pewno trzeba byc świadomym ryzyka. Jestem po operacji usunięcia torbieli metodą kraniotomii (nie laparoskopowo). W moim przypadku wszystko skończyło się dobrze. Nie ma różnicy w stosunku do życia przed operacją. Czuje sie nawet lepiej, ponieważ wodogłowie powodowało senność i zmęczenie, które po zabiegu ustąpiło.
Mogę uspokoić, ze samopoczucie po samym zabiegu tez nie jest najgorsze (przynajmniej ja dobrze znoszę narkozę), a mózg nie boli, także nie jest źle.
Trzeba nastawić sie tylko na dziwne wrażenia w pierwszych dobach, np. problem z koncentracją, kłopoty ze wzrokiem, czytaniem, ogólny chaos w głowie ( to wszystko mija do kilku dni)-może to efekt leków sterydowych jakie dostaje sie w szpitalu. Po wyjściu, przez jakiś czas przyjmuje sie tez leki przeciwdrgawkowe.
Nie wiem jak po zabiegu laparoskopowym, ale po kraniotomii nie wolno nurkować i to jest chyba jedyny mankament.
W temacie dolegliwości usznych, to wydaje mi się ze wodogłowie/ucisk może mieć taki wpływ. U mnie były to jakby skurcze/przytkanie ucha, ktore rownież minęło.
Najważniejsze to znaleźć dobrego, doświadczonego neurochirurga.
Mam nadzieje, ze informacje okażą sie pomocne, zaznaczam ze nie jestem fachowcem i wszelkie wątpliwości najlepiej przedyskutować z lekarzem. Życzę duzo zdrowia
Początkujący
16-08-2015, 09:42:22

Dziekuję za odp. Mam jeszcze 1 pytanie czy te moje zmiany mogą być odpowiedzialne za drżenie dłoni
Początkujący
28-08-2015, 15:26:06

WItam jak pech to pech pojawił mi sie stan podgorączkowy do 37 a do szpitala mam sie wstawić 1 wrzesnia. Nie wiem czy w ogóle nie zostane odesłany na inny termin z tego powodu. Wiem ze 37 stopni to niewiele ale jednak. Crp wyszło 0,55 czyli tak jakby nic sie nie działo złego. Ani bakterii ani wirusa bo norma do 5. Prosze o jakąś odpowiedz bo zwariować mozna. Z góry dziekuje
Początkujący
12-09-2015, 20:17:03

Witam jestem juz ponad tydzien po operacji. Przez pierwsze dni czuć było ucisk ale pomału obrzęk ustępuje i z dnia na dzien jest coraz lepiej
gość
18-09-2015, 18:50:28

Super, cieszę sie ze wszystko dobrze. A jak neurologicznie? Drżenie rąk i inne objawy ustąpiły? Występują zawroty głowy? Muszę przyznać, ze mnie od operacji boli głowa przy zmianie pogody, ale na szczęście z tygodnia na tydzień coraz mniej. Pozdrawiam serdecznie
gość
11-09-2016, 17:05:16

Witam u mnie tez wykryto trrbiel nadsiodlowa 19mm i wodoglowie.czy jedelynym sposobem leczenia sa operacje?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dostępność leków petnidan saft
Witam. Córka przyjmuje lek petnidan saft 50mg/mlbktóry obecnie nie jest dostępny w Niemczech. Przyjmowała zaminnik ethosuximid-neurax 50mg/ml, jednak ok również obecnie jest niedostępny. Czy mają Państwo jakieś sprawdzone apteki gdzie zaopatrzcie się w ten lek?
Forum: Padaczka
gość
Depakine cheono
depakine chrono po jakim czasie działa? Po jakim czasie zaczoł u was działać?
gość
Laser a epi
Cześć, Czy ktoś z Was wykonywał zabieg epilacji laserowej? Moje EEG nie wykazuje zmian w odpowiedzi na prowokację świetlną i nie mam światłoczułości, ale zastanawiam się, czy mimo to taki zabieg jest bezpieczny. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy konsultowaliście się wcześniej z neurologiem?
gość
Padaczka
Witam szukam epileptologa w Łodzi Choruję na padaczkę 40 lat i nie mogę sobie poradzić
Reklama: