Reklama:

Tomografia komputerowa. Informacje dla pacjenta (4)

Forum: Neurologia po godzinach

Początkująca
01-01-2010, 17:28:26

Przeczytaj komentowany artykuł: Tomografia komputerowa. Informacje dla pacjenta
A ja mam takie pytanie...
Na innym forum wyczytalam ze ponoc do takiego badania trzeba pozbyc sie metalowych elementow jak bizuteria np. - czy to prawda?
Martwie sie bo kilka dni temu zmienilam kolczyk (-nos) z racji tego ze jest mniejszy dziurka musiala sie troche zrosnac poniewaz nie moge go juz wyciagnac.
Mi osobiscie to nie przeszkadza (przynajmniej nie na razie) ale martwie sie troche co z ta tomografia :(

Hm.. moze ktos jest w stanie w ogole uzasadnic (jezeli faktycznie tak jest) dlaczego to przy takim badaniu nie sa wskazane te metalowe rzeczy?
gość
12-07-2011, 10:49:27

tak podczas badanie nie wolno miec metalowych przedmiotow typu okulary pierscinek naszyjnik kolczyki nie wykonuje sie tez TK u osob z metalowymi przedmiotami w ciele np z rozrusznikami serca
gość
22-12-2011, 00:41:28

To prawda,że podczas badania nie można mieć nic z biżuterii. Może wtedy wyjść zlły wynik, a tak będziesz czuła się dobrze podczas badania:)
gość
27-06-2013, 22:21:07

Nie wiem czy akurat tutaj mogę się o to zapytać, ale miałam robiony TK głowy i wszystko jest ok tylko jedno zdanie mnie niepokoi "wąskie światło komór bocznych", czy wszyscy tak mamy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Depakine cheono
depakine chrono po jakim czasie działa? Po jakim czasie zaczoł u was działać?
Forum: Padaczka
gość
Prawo jazdy orzeczenie neurolog
Szukam kogoś kto faktycznie od neurologa dostał zaświadczenie o braku napadów, potrzebne do badan na prawo jazdy. Przepisy i teoria to jedno, ale trudno mi sobie wyobrazić że neurolog będzie chciał wydać takie zaświadczenie. Szukam osób, którym się to udało.
gość
Benzodiazepiny syndromy odstawieniowe
Witam - mam 43 lata -mając 19 lat został przepisany mi clonazepam -miałem padaczkę ,panikę i zaburzenia osobowości po odstawieniu ciężkich narkotykow - do 36 roku życia brałem te leki i przerwałem ich branie od 2018 roku brałem tylko Valium -od lat już nie byłem pod żadną opieką lekarską mój organizm ostatnio zaczął bardzo źle się zachowywać -dostałem ciężkiej depresji i rozregulowania totalnego więc odstawiłem po krótkim tapperingu także Valium w tej chwili jestem totalnie bez leków od 3,5 miesiąca - Pierwszy miesiąc nie spałem i ciężko powiedzieć jakie miałem syndromy odstawieniowe -depresja ,brak snu , nerwica ale to pojawiło się wcześniej przed odstawieniem . W tej chwili czuję że moje ciało zachowuje się jak bym miał 3 lata -czuję pełno sensacji w ciele - nie trzymanie moczu tzn nie całkowite ale wszystkie sensacje i uczucia łącznie z mentalnymi emocjami wydaje się być amplifikowane razy 3 przynajmniej jest to nie do zniesienia -mam nad tym kontrolę ale poprzez tą kontrolę czuję ból - i dyskomfort -mam napady paniki chyba i czuję wiekie przerażenie - to trwa od momentu obudzenia się jakieś 5minut po do momentu zaśnięcia - funkcjonuje , pracuje ale ledwie i zastanawiam się co mógłbym zrobić -jestem pod opieką psychologa raz w tygodniu -to tylko tyle nie mam kompletnie pojęcia co mam zrobić - czy znalazł by się ktoś kto mógłby mi coś doradzić ?
gość
Sporty walki a epilepsja
Witam mam pytanie, czy ktoś mierzył się z chęcią trenowania sportów walki typu boks , krav maga itp. Szukam informacji gdyż chciałbym potrenować oczywiście rekreacyjnie któryś ze sportów walki bez sparingów i oczywiście startów w zawodach. Czy same obijanie delikatne głowy może źle wpłynąć na kontrolowanie napadów padaczkowych . W moim przypadku mam dobrze kontrolowane napady , biorę leki a napady zdarzają się raz na parę lat i to ze względu na zmęczenie po większej imprezie zakrapianej alkoholem . Czy ktoś z was towarzyszy niedoli mierzył się ze sportami walki ? Oczywiście jako rekreacja a nie zawodowstwo .
Reklama: