Reklama:

tomografia głowy , a kontrast (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-11-2007, 08:46:00

Czy są jakieś przeciwskazania przy podawanie kontrastu podczas wykonania tomografi komputerowj głowy ?
Czy wykonanie takiego badania bez kontrastu jest bezużyteczne?
Początkująca
13-11-2007, 09:20:00

kontrast jest neutralny dla naszego organizmu
gość
14-11-2007, 19:02:00

Badanie bez kontrastu jest badaniem jak najbardziej użytecznym!, ale kontrast pozwala na uzyskanie trochu większej liczby informacji.

I kontrast nie jest w 100% bezpieczny!

Niebezpieczna jest reakcja alergiczna jaka może powstać po jego podaniu. Dlatego przy badaniu z podaniem kontrastu zawsze poza radiologiem obecny powinien być lekarz.

Reakcje alergiczne zdarzają się obecnie bardzo żadko, ale nie zmienia to faktu że w 1 na 100 000 badań kończy się to smiercią.

Nie wiem jak teraz ale często przed badaniem podpisywało się "zgodę na podanie kontastu"

Kontrast stosowany przy rezonansie jest bezpieczniejszy od tego stosowanego w tomografii

gość
15-11-2007, 12:33:00

Miałam teraz robioną tomografię komuterową głowy i przy wstrzyknięciu mi kontrastu podpisywałam zgodę.Ale czy mogę być uczulona nikt mnie wcześniej nie badał.Tak jak piszesz może to się zdarzyć 1 na 100 000 tysięcy przypadków tzn. alergia ale skąd my mamy wiedzieć czy to padnie na nas.
gość
15-11-2007, 13:38:00

Polecam przeczytać sobie to:

http://www.helimed.pl/scdo.php?dla_lekarza/l_t_kontrasty

Jest tam wszystko o środkach kontrastowych stosowanych w tomografii
Są tam wszystkie powikłania, przeciwwskazania itp.
gość
23-11-2012, 21:42:14

chociaż wątek jest stary ,
to ostrzegam przed kontrastem.
zaraz po podaniu (przez wenflon) w trakcie badania zwymiotowałam ...
tego po prostu nie można było utrzymać.
zwymiotowałam na biało , chociaż byłam na czczo...
potem strasznie źle się czułam i musiałam mieć kroplówkę
gość
23-11-2012, 21:47:49

No niestety wiele osób jest wręcz uczulonych na kontrast stosowany przy TK.
Przez to też wynika czasem zamieszanie z kontrastem przy rezonansie magnetycznym, który jest innym rodzajem kontrastu.
Sama byłam ostatnio świadkiem jak pacjent odmówił podania kontrastu przy MR i nie pomogło tłumaczenie lekarzy, że to inna substancja niż ten przy TK. Pacjent nie pozwolił sobie wstrzyknąć płynu.
---------------------------------------------------- ‎"Zasady są dla zwykłych ludzi. Geniusze potrafią żyć w chaosie"
gość
16-01-2018, 16:01:38

Pomimo, że artykuł jest stary może komuś przyda się informacja. Jako dziecko miałam robione TK z kontrastem i było ok. Teraz jako dorosła kobieta zrobiono mi rezonans z kontrasem i po ok. 10 min po podaniu wystapiła u mnie reakcja alergiczna w postaci bąbli na twarzy i reszcie ciała. Na szczęście personel szybko zareagował i po podaniu leków oraz godzinnej obserwacji puścili mnie do domu :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: