Reklama:

TK kręgosłupa szyjnego - pomocy :( (5)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
16-06-2009, 15:54:00

Zrobiłam TK jak w temacie i wyszło w nim że:
1. Wyrównana lordoza szyjna z niewielkim kyfotycznym ustawieniem kręgosłupa szyjnego.
2. Na poziomie C5-C6 uwypuklenie krążka mk z dyskretnym uciskiem na worek oponowy.
Nic z tego nie rozumie :( jeśli ktoś wie o co chodzi proszę o przetłumaczenie mi tego na "język polski czyli na tzw. chłopski rozum" z góry dziekuje :)
[addsig]
Agnieszka
gość
16-06-2009, 17:12:00

Agnieszko,
ważny jest nie tylko wynik badania. Czy masz jakieś objawy? Coś ci dokucza?
Początkująca
16-06-2009, 17:26:00

Witam,
A więc na TK skierowano mnie bo nie mam czucia w lewej ręce tzn. nie czuje małych rzeczy takich jak np. igła, nić, pojedynczy włos, nie umie kartkować zeszytu czy gazety bo nie czuje tych kartek, mam tą rękę zdrętwiałą tak jakby chodziły mi po niej 24/h "mrówki" jakbym na tej ręce leżała, siedziała non stop a poza tym mam bóle kręgosłupa no i chyba to wszystko [addsig]
Agnieszka
gość
16-06-2009, 17:52:00

No więc Agnieszko, idź śmiało z tym wynikiem do neurologa Z opisu wyniku nie wygląda to poważnie ale powinien wypowiedzieć się lekarz Może zaleci skuteczną rehabilitację?
Worek oponowy to jakby rękaw, w który spowity jest rdzeń kręgowy , odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowe pomiędzy mózgiem a całym ciałem , poczytaj może troszeczkę w necie i koniecznie idź do lekarza
Początkująca
16-06-2009, 18:01:00

Dziekuje za odpowiedź, a do lekarza już jestem umówiona za 3 tyg. zobaczymy co on powie, pozdrawiam
Agnieszka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: