Reklama:

Tiki u 6 latki oraz poprawność badania EEG (9)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-11-2013, 13:27:53

Witam serdecznie
Jakieś pół roku temu pojawiły się tiki u mojej córeczki. Na początku było to tak jakby szczypanie i ściskanie - np. mnie albo żony, później zaczęła wykrzywiać trochę buzie - bardziej ją szeroko otwierać, później powtarzała po cichu nie które wyrazy po sobie, a teraz otwiera buzię i prostuje rączki.
Pierwsze co zrobiłem to do pediatry a ta dała skierowanie do neurologa, który to wykonał standardowe badania - kazał zrobić badania krwi, rozmaz + badanie dna oka oraz EEG.
EEG wyszło nie poprawnie - tylko zastanawiam się czy można badanie takie prawidłowo wykonać jeżeli dziecko się stresuje tym badaniem. Dosłownie zanim położyła się na leżance i w trakcie zakładania tej siatki z elektrodami normalnie zaczęła płakać ze strachu. Pielęgniarka która wykonywała badanie mówiła żeby się nie denerwowała i kazała jej się położyć. Ja ją trzymałem za rączkę ale było czuć że jest spęta i zdenerwowana. Wg mnie to chyba coś nie tak z tą pielęgniarką, bo takie badanie chyba nie może wyjść dobrze, jeżeli dziecko wystraszone trzęsie się na leżance... Chciałem się zapytać Was jako znawców, czy tak powinno być wykonane EEG i czy jest wiarygodne...
Idę w przyszłym tyg. zrobić niezalezne badanie - córka już wie jak to wygląda, więc nie powinna już tak się bać.
Proszę o wskazówki - ewentualnie jak jeszcze można pomóc dziecku. W rodzinie nikt nigdy nie miał problemów z tikami - ani u mnie ani u zony. Podejrzewam że to przez stres - trochę się kłócimy z żoną i chyba ona tak to przeżywa. Jak dziecko wstanie rano to jest okej - żadnych tików - podczas rozmów i zabaw logicznych też jest okej.
Najwięcej tików jest przy oglądaniu bajek i jakichś filmów – oczywiście ograniczyliśmy to…
Teraz czekamy na następną wizytę u neurologa ,a le raczej chyba skłonie się ku psychologowi. Ponadto dajemy magnez +B6 i tran
Pozdrawiam i proszę o wskazówki co dalej rozbić.
gość
19-11-2013, 15:23:54

Moja bratanica miała robione pierwsze eeg gdy miała 6 miesięcy i też płakała, próbowaliśmy ja zabawić ale nic, następne badanie eeg robili jej na spokojnie przy piersi mamy i oba badania wyszły podobnie. I tak co kilka miesięcy robili to eeg a ona zawsze płakała i badania wychodziły prawie tak samo. Moim zdaniem kiedy lekarz zleci po raz kolejny takie badanie proszę z córeczką pobawić się na ten temat w domu. Kiedy bratanica miała 2,5 roku wymyśliliśmy w domu taką zabawę w takie badanie zrobiliśmy taki czepek z kabelkami, pomoczyliśmy małej głowę zakładaliśmy to na główkę kładliśmy się na ulubionej poduszeczce i przykrywaliśmy ulubionym kocykiem, przećwiczyliśmy to w różnych obcych miejscach: w przychodni, u znajomych. Kiedy bratanica pojechała na następne badanie wzieła kocyk podusię rozłożyła się jak królowa na leżance i badanie poszło jak z nud i wyniki były podobne. Więc myślę ze miało to niewielki wpływ na wynik .:)
gość
20-11-2013, 16:24:45

Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj konsultowałem to z psychologiem i innyn neurologiem. Wg ich opinii ciagłe napięcie wynikajace ze stresu podczas badania i ogólnie niespokojne zachowanie ( np. Poruszanie rękami i mruganie oczami) istotnie zmieniają wyniki eeg. Ponad to dowiedziałem sie że u dużej liczby "zdrowych" pacjentów badania wychodzą nieprawidłowo... ważna jest ich poprawna interpretacja...
Pozdrawiam serdecznie.
gość
13-12-2013, 06:01:04

Witam!
To co Pan opisuje, to jakbym czytała o swojej córce.
Ma 7 lat, tiki zaczęły się ok pół roku temu - najpierw było mruganie oczami - przeszło. Teraz od ok 2 tygodni jest otwieranie buzi - robi to bardzo często, praktycznie w każdej sytuacji - podczas oglądania bajki najwięcej - dosłownie co 2,3 sekundy.
Wczoraj byliśmy u neurologa - moim zdaniem porażka. Skasował 150zł. za 15 minut gdybania, żadnej rady.
Nie wiem co robić, poproszę pediatrę o skierowania na badania, te które Pan robił swojej córeczce.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
gość
18-07-2016, 07:32:20

Witam, moj synek ma bardzo podobne tiki, juz jakis czas minal od napisania tej wiadomosci czy moga mi panstwo napisac czy tiki ustapily czy tez utrzymuja sie nadal ?
gość
23-06-2018, 17:44:38

Mój syn ma tiki od września, były one tak mocne ze syn nie mogl normalnie funkcjonować, było trzepanie głową, a potem i reka, były wizyty u neurologow, którzy kazali dawac depakine (lek padaczkowy)po którym było tylko gorzej, az w grudniu wynalazlam w Internecie info ze tiki można leczyć biorezonansem, tak też zrobiliśmy, znalazłam w Krośnie biorezonans i od tamtej pory tam jeżdżę, co trzy tyg mniej więcej, poprawa jest zdecydowana!!!!chociaż sa gorsze dni-synek reaguje na stres, komputer i zmiany pogody, ale jest duzo duzo lepiej, jakby ktoś mial jakies pytania to służę pomocą (moj adres mailowy-rflorian@interia.pl
gość
13-01-2022, 20:50:31

Moja ośmioletnia córka miała badanie EEG. Przed badaniem wytłumaczyłam córce jaki jest przebieg jej badania powiedziałam że ma słuchać pielęgniarki i robić to co jej powie. Badanie przebiegło w spokoju i bez żadnych przeszkód
gość
13-01-2022, 20:53:41

Gość 2022-01-13 21:50:31
Moja ośmioletnia córka miała badanie EEG. Przed badaniem wytłumaczyłam córce jaki jest przebieg jej badania powiedziałam że ma słuchać pielęgniarki i robić to co jej powie. Badanie przebiegło w spokoju i bez żadnych przeszkód . Po badaniu tylko bolała ją trochę głowa
gość
30-01-2025, 21:19:20

Warto zastanowić się czy tiki nie pojawiły się, gdy dziecko stosowało steryd wziewny. Coś jest na rzeczy, bo już od kilku rodziców słyszę korelację tików ze stosowanym w tym czasie sterydem wziewnym . Niby zbieg okoliczności, ale nazbyt częsty.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: