Reklama:

tężyczka co to za choroba ???? czy jest zagrażająca życiu ? (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
03-08-2010, 13:29:55

Proszę mi powiedzieć jak poważna jest choroba Tężyczka u 11-letniego dziecka , czy może zagrażać życiu ? czy jest wyleczalna i czy może powodować bóle stawów i chwilowy brak czucia władzy w nogach . Dziecko od 10- lat choruje na astmę , było podejrzenie mukowicytozy , od urodzenia miało refluks 3 stopnia , ciężka alergie pokarmową teraz jest obserwowany w kierunku mlodzieńczego zapalenia stawów i teraz podejrzenie tężyczki . Proszę odpowiedzieć mi co to za choroba jak mam ją traktować ???? Robię wszystko by mój syn funkcjonował normalnie ale czasami czuje się bezradna .
Badanie elektromiografi :
- wynik próby ischemicznej wybitnie dodatni
- badanie wykazało zmiany na poziomach korzeni rdzeniowych L4-L5 po stronie lewej .
- wapń całkowity 10,49 mg/dl min :8,6 max ;10,3
- AST 36,7 U/L min:0 max:35
to cząstkowe wyniki bada
proszę o pomoc .
gość
06-08-2010, 17:59:27

Aby poprawnie zdiagnozować dolegliwości syna konieczne jest badanie lekarskie oraz przeprowadzenie badań dodatkowych (pojedyncze wyniki nie pozwalają nie postawienie diagagnozy).

Tężyczka to zespół charakteryzujący się występowaniem drgawek przy zachowanej świadomości, mrowienia kończyn, napadowych przedłużonych kurczów mięśni oraz krtani z towarzyszącą nadpobudliwością nerwów obwodowych spowodowanych obniżeniem stężenia wapnia w surowicy. Najczęściej przyczyną jest niezamierzone wycięcie przytarczyc w czasie zabiegu operacyjnego na szyi (np. usunięcie tarczycy), rzadziej występuje postać idiopatyczna czyli o nieznanym podłożu, lub bardzo rzadko zanik przytarczyc i grasicy (tzw. Zespół Di Georga). W niektórych przypadkach przyczyną są zmiany neurogenne. Powodem tych zaburzeń może być także obniżenie stężenia wapnia zjonizowanego (nie całkowitego) lub magnezu we krwi oraz zasadowica. Jest to tzw. Tężyczka normokalcemiczna (najczęstsza postać). U osób z tężyczką utajoną hiperwentylacja powoduje ujawnienie się zmian.
Wśród objawów klinicznych drętwienie wokół ust oraz drętwienie palców rąk zwykle wyprzedza kurcze mięśni rąk i stóp, które typowo występują jako zgięcie w stawach śródręczno-paliczkowych (tzw. „ręka położnika”). Wśród ciężkich objawów występują kurcze obejmujące mięśnie proksymalne kończyn i mięśnie tułowia. Rzadziej spotyka się tzw. równoważniki tężyczki manifestujące się napadami astmy oskrzelowej lub dławicy piersiowej, skurczem powiek, naczyń brzusznych, obwodowych lub mózgowych, zaburzeniami rytmu serca. Przewlekły stan może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, psychicznych (depresja, nadpobudliwość, bezsenność, psychoza) oraz zmian troficznych (zaćma, sucha i szorstka skóra, łamliwość włosów i paznokci)
Leczenie tężyczki polega na wyrównywaniu zaburzeń metabolicznych, w tym suplementacji wapnia jak i magnezu oraz witaminy D.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: