Reklama:

Tegretol (8)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-10-2013, 13:59:13

Witam. Czy zaży­wa­jąc lek tegre­tol cr 200 rano i wie­czo­rem, można spo­ży­wać alkohol?
gość
04-10-2013, 19:01:04

Nie bo tegretol to biorą głownie pijaki-alkoholiki którzy tak chlali że dostali przez to napadów padaczki. Tym bardziej nie powinieneś nawet wąchać korka od spirutusu na pryszcze, a co dopiero pić co kolwiek z alkoholem.
05-10-2013, 08:33:02

Po pierwsze tegretol jest przestarzałym lekarstwem i ten, kto Ci go zapisal sam powinien się leczyc.
Po drugie, ja po nim i talk miałem omamy, jak dodasz do tego alkohol, tp możesz "odlecieć",W tej sytuacji wg mnie zapomnij o alkoholu.
Dodam, ze nie jestem "pijakiem-alkoholikiem"
gość
06-10-2013, 07:23:37

Do gościa z dnia 04.10.2013 godz. 21:33
Padaczka - choroba, która dotyka wiele osób nie tylko alkoholików.
Jest to ciężka choroba z którą trzeba nauczyć się żyć, ale z tą choroba się pracuje, zakłada rodziny, kobiety rodzą zdrowe dzieci.
Widzę, że nie wiele wiesz na temat padaczki, chyba, że chciałeś/chciałaś komuś dokopać.
Alicja
gość
06-10-2013, 07:29:29

Do gościa z dnia 04.10.2013 z godz. 15:59
Nigdy nie wolno łączyć leków przeciwpadaczkowych z alkoholem, nie ważne czy to będzie Tegretol czy każdy inny lek.
Połączenie leków przeciwpadaczkowych z alkoholem może wywołać kolejne ataki padaczki.
Alicja
gość
06-10-2013, 07:36:33

Do Rafała
Rafale, pomimo, że Tegretol (Carpamazepinnum) jest starym lekiem, to jednak jest lekiem skutecznym.
Z tego co czytam, wielu lekarzy neurologów włącza ten lek do leczenia.
Alicja
gość
06-10-2013, 11:33:38

Stary ale jary i to racja tani!!! A co tanie to zapisują alkoholikom-pijakom!!!!!! i nie zaprzeczaj, wszystkich pijaków z padaczką których znam leczy się Tegretolem bo jest tani i skuteczni, a połączenie tego leku z alkoholem powoduje nasilenie napadów padaczki i możesz zejść z tego świata na sztywno Tu gdzie pracuję oglądam to na codzień. A to że zapisują też Tegretol na inne rodzaje padaczki to ok!!!!!!
gość
06-10-2013, 17:11:57

Do gościa z dnia 06.10.2013 z godz. 13:33
Po pierwsze, żadnego leku przeciwpadaczkowego nie wolno łączyć z alkoholem nie tylko Tegretolu (Carbazepaminum).
Po drugie, skoro twierdzisz, że tylko alkoholicy leczeni są Tegretolem, to jesteś w wielkim błędzie.
Epileptycy, Ci nie trunkowi, też są leczeni Tegretolem (Carbazepaminum).
Tegretol to nazwa handlowa leku. Właściwa nazwa to Carbamazepinum.
Z Twojego postu wnioskuję, że pracujesz na oddziale psychiatrycznym, lek Tegretol przepisują zarówno lekarze neurolodzy przy leczeniu padaczki gdzie płaci się za niego 7,06 za 30 tabletek, jak i lekarze psychiatrzy przy chorobach psychicznych, gdzie lek jest bezpłatny.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: