Reklama:

Sztywnienie karku a zapalenie opon mózgowych (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
31-08-2010, 14:32:58

Witam, jestem studentką I roku fizjoterapii. W czwartek mam egzamin ustny z anatomii. Od kolegów, którzy już go mieli, dowiedziałam się, ze często zadawanym pytaniem jest: "dlaczego przy zapaleniu opon mózgowych występuje sztywnienie karku". Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,

Olga
gość
31-08-2010, 16:36:48

Sztywność karku jest jednym z objawów oponowych powstających w wyniku podrażnienia opon mózgowo-rdzeniowych i występujących zwykle wraz z innymi objawami podmiotowymi, takimi jak bóle głowy, nudności, wymioty, światłowstręt.
Objaw ten może pojawiać się nie tylko w przypadku zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ale również w krwawieniu podpajęczynówkowym lub wklinowaniu ośrodkowym lub wklinowaniu migdałków móżdżku. W głębokiej śpiączce, niezależnie od jej przyczyny, sztywności karku nie stwierdza się.
Obok sztywności karku do objawów oponowych należą również:
- objaw Kerniga
- objaw Brudzińskiego
- objaw karkowo-paluchowy Hermana
- objaw Flataua
- objaw Amossa

Źródło: 1) Podemski R. Kompendium neurologii. Wyd.ViaMedica, 2) Bradley W.G. Neurologia w praktyce klinicznej. Wydanie polskie pod redakcją Prusińskiego A. Wydawnictwo Czelej Sp z.o.o

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: