Witam robiłam wczoraj rezonans wynik otrzymałam odrazu iz pani doktor stwierdziła ze jest on zły.Szukałam roznych informacji ale nic konkretnego nie moge znalesc czy moglby mi ktos pomuc .oto wynik.Stan po dwukrotnym zabiegu odcinka ledzwiowego usuniecie jadra miarzdzystego l4/5 i l5/s1 odbarczenie korzeni rdzeniowych i stabilizacja instrumentarium tytanowym ze srubami.Spłycenie lordozy ledzwiowej niewielka lewowypukła skolioza stabilizacja ze srubami transpedikularnymi l4-l5-s1 obustronnie polozenie srub prawidlowe.W tkankach miekkich grzbietu w odcinku l3do s3 widoczna lozlegla hyperwaskularyzowana blizna tkankowa o niejednorodnym sygnale ulegajaca niejednorodnemu wzmocnieniu kontrastu.W obrebie zmian bliznowatych w odcinku l5 do s3 widoczne nieregularne strefy o sygnale zblizonym do plynu (nieco wyzszym) ulegajaca brzeznemu wzmocnieniu kontrastunajpewniej z przegrodami najwieksza zmiana po stronie lewej o przekrojach ok 32x13x40mm. Obraz w pierwszej kolejnosci odpowiada zmianom pozabiegowym z przewlwklymi krwiakami. Poprzez tylnie otwarcie kanału kregowego zmiany bliznowate wnikaja od strony w obreb kanalu kregowego -wydatnie w odcinku l5-s1 znieksztalcajac i przemieszczajac ku dolowi i na strone lewa worek oponowy oraz propaguja w obreb lewych zchylkow korzeniowych obejmuja i przemieszczaja ku tylowikorzenie lewych nerwow rdzeniowych s1 i s2 ktore sa pogrubiale i ulegaja wzmocnieniu kontrastu-wydatnie pogrubialy korzen lewego nerwu rdzeniowego s1 w mniejszym stopniu blizna obejmuje korzen lewego nerwu rdzeniowego l5. Na poziomie trzonu s1 worek oponowy wraz z korzeniami nerwow rdzeniowych przemieszczony jest poza swiatlo kanalu kregowego (poprzez tylnie otwarcie) -niewielka przepuklina oponowa i przylega do przestrzeniplynowej dl.ok 23mm(grzbietowo od worka oponowego).Brzezne stluczenie trzonow na poziomach l4/5i l5/s1 Zmiany dyskopatycznez dehydraacja i obnizeniem krazkow miedzykregowych l4/5,l5/s1 oraz nieznacznym l3/4 Na poziomie l3/4 szerokolukowa tylno-lewoboczna przepuklina krazka miedzykregowego na ok 5mm zweza wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi zachylki korzeniowe i otwory miedzykregowe -wydatniej lewy. Korzen lewego nerwu rdzeniowego l4 w zachylku nieznacznie ucisniety . Na poziomie l4/5 szerokolukowatylno-lewoboczna przepuklina miedzykregowa na ok 5mm modeluje worek oponowy i zweza wraz ze zmianami zwyrodnieniowymi zchylki korzeniowe i otwory miedzykregowe wydatniej lewy korzen lewego nerwu l5 w zachylku nieznacznie ucisniety.Na poziomie llllllllll5/s1 niewielki tylozmyk zwyrodnieniowy tylno -lewoboczna dokanalowa przepuklina krazka miedzykregowego na ok 6mm zweza lewy zchylek korzeniowy . Na przekrojach strzalkowych na poziomie th11/12 widoczna tylno-lewoboczna dokanalowa przepuklina krazka medzykregowego na ok 6mm. Stozek koncowy na poziomie h12 o prawidlowym sygnale .Bardzo prosze o pomoc w zrozumiemiu wyniku z gory dziekuje