Reklama:

Stan minimalnej świadomości a przyjęcie na oddział rehabilitacji neurologicznej (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-06-2016, 17:21:50

Witajcie Kochani proszę o poradę. Tata 7 miesięcy temu doznał rozległego zawału. W efekcie spiaczka, wyburzenie i według lekarzy stan wegetatywny. Tata lat 59 został wpisany do zolu. Jednak przy naszej pomocy rehabilitacji biernej, ciągłym przebywaniu z tatą zaczął powoli jakby wychodzić z tego stanu (na początku 3pkt w skali Glasgow, a dziś 11) jest z tatą utrudniony kontakt ponieważ nie mówi tylko wydaje dźwięki, gdy powiemy mu dzień dobry czasem powie. Jeśli kilka razy powiemy mu żeby coś zrobił czasem zrobi. Udało nam się posadzić tatę na wózek oczywiście z pomocą. Jednak staramy się o rehabilitacje neurologiczna. Tata już jest w domu w czterokonxzynkwym niedowladem. Dostaliśmy skierowanie jednak szpitale (dokładnie dwa odmawiają nam. Mówiąc że to ciężki przypadek bo jest karmiony przez Peg, iyd) czy Spital ma prawo tacie odmówić tacie rehabilitacji przy minimalej świadomości? Proszę Was dobre duszyczki o poradę. Patrycja
gość
04-07-2016, 12:32:14

Zależy jakie kryterium klasyfikacji ma oddział rehabilitacji ma. Większość przyjmuje pacjentów z 11 pkt w skali Glasgow, więc mają prawo odmówić (w przypadku mojego Taty po wypadku samochodowym też tak było). w dniu wypisu "do domu" miał 11 pktów i odleżynę i żaden oddział rehabilitacyjny go nie przyjął. Teraz po rehabilitacji w prywatnym ośrodku i w domu ma 15 pktów i czekamy za miejsce na oddziale rehabilitacji neurologicznej. Pozdrawiam, Ania
gość
04-07-2016, 12:33:25

Miało być 12 pktów w skali Glasgow. Ania
gość
10-04-2018, 15:58:16

Jestescie w stanie polecic moze jakies osrodki do wczesnej rehabilitacji neurologicznej dla pacjenta stacjonarnego, po wypadku samochodowym (jedynie obrazenia glowy)?
gość
02-06-2022, 08:53:58

Czy tato wrucil do zdrowia?
gość
02-06-2022, 09:55:45

Witam Panią. Czy tata wrocil do zdrowia? Mam podobna sytuację i proszę o poradę. Mój partner 45 lat miesiac temu mial silny zawal w którym zostało zatrzymane bicie serca i niedotlenienie mozgu. Przebywał w spiaczce farmakologicznej 2ty. Po wybudzeniu okazało się że nie ma świadomości. Reaguje na bol, spontanicznie otwiera oczy przykurcza rece . Ma 4pkt Glasgow i żadna klinika nie podejmuje leczenia. Chcą go na dniach oddac do hospicjum. Proszę mi pomóc w jakikolwiek sposób, nie wiem co mam już zrobić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: