Reklama:

śruba w zębie a MR (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-03-2008, 12:40:00

Mam zlecony rezonans odcinka szyjnego ale mam śrubę pod zębem mam pytanie czy to uniemożliwia zupełnie to badanie i konieczne jest usunięcie tego metalu co wiąże się z tym że będę bez górnej 1?
gość
09-03-2008, 18:56:00

Zapytaj w pracowni , która będzie wykonywała badanie.
Nie jest to bezwzględne przeciwwskazanie .W aparatach pracujących w systemie otwartym i większości nowych badania mogą być wykonywane przy obecnosci impalntów.
Początkująca
09-03-2008, 21:10:00

A co to znaczy system otwarty? Mam mieć to badanie w Krakowie w Prokocimiu i jak do nich dzwoniłam to kazali mi przynieść zaświadczenie od stomatologa że nie widzi przeciwwskazań. Z dentystą który mi to zakładał nie mam kontaktu od około 10 lat. Czy chodzi o rodzaj metalu z którego jest wykonany?
gość
10-03-2008, 00:11:00

http://www.enel.pl/kliniki/diagnostyka/rezonans2.asp
dotyczy badania w systemie otwartym
gość
10-03-2008, 15:20:00

nie jestem na 100 % pewien ale w Prokocimiu chyba nie maja otwartego mr, z tego co wiem jezeli chodzi o niektore implanty to zalezy tez od materialu protezy, ja np mialem miec operacje barku (sruby najprawdopodobniej) ale zebym mogl miec robione pozniej mr musialbym miec sruby z tytanu (tak powiedziala lekarka) wiec operacja odlozona do nie wiadomo kiedy
pzdr
Początkująca
11-03-2008, 12:40:00

A czy w Krakowie mają gdzies RM otwarty, może w Jana Pawła II? Bo chyba nie ma jeszcze Enel-Medu w Krakowie choc wisza juz reklamy.
gość
11-03-2008, 14:40:00

nie mam pojecia, tam nie mialem badania, mialem na botanicznej (ponoc taki sam rm jak w prokocimiu), w nowej hucie i nalezacy do szpitala onkologicznego, tam maja zamkniete
pzdr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: