Reklama:

śpiączka farmakologiczna (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-07-2011, 15:37:05

Witam mój tata przeszedł operacje na otwartym serduchu mial wymieniany kawalek aorty i zastawke. po operacji okazalo sie ze jest krwawienie i nie mogli zatamowac tata stracil duzo krwi i dużo krwi mu przetoczono oraz wprowadzono go w śpiaczke farmakologiczną. Lekarze mówili ze to po to zeby organy sie zregenerowaly i zaczely funkcjonowac. Ale chodzi mi tutaj o mózg. Czy to normalne ze w śpiączce farmakologicznej oczy są otwarte kiedy podobno śpi i jakie mogą być skutki takiego przetaczania krwi i śpiączki na mózg. Prosze o porade i pomoc bo odchodze od zmysłów. Inne organy podobno już dzialaja normalnie. Pozrawiam
gość
09-07-2011, 15:58:49

chcialem tylko dodać ze podobno kiedy lek podtrzymujacy śpiączke odłączano na ok 4 godziny tata jakby sie przebudzal ale tylko strasznie sie wiercił i robił miny. pozdrawiam
gość
09-07-2011, 16:56:10

Nie odchodz od zmyslow w spiaczce farm a takze mozgowej sa fazy kiedy pacjent ma otwarte oczy , w dzien , umownie nazywa sie to spiaczka. Twoj tata nie ma uszkodzenia mozgu gdyz nie mial wypadku a operacje.Krazenie krwi nie zostalo zatrzymane , krew dodawano bez zaklocen krazenia. Mozg funkcjonuje normalnie.Bedzie wszystko w normie kiedy odstawia lek podtrzymujacy "spiaczke", tata wybudzi sie czyli bedzie mu przywrocona swiadomosc.Pozdrowienia dla Ciebie i taty.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: