Reklama:

SM? (10)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-08-2007, 07:36:00

W lutym br okulista skierowal mnie do neurologa po badaniu dna oka, ktore wykazalo przyskroniowe zbledniecie tarcz OP i OL, problemy z rozpoznaniemkoloru czerwonego OP,.
Okulista stwierdzil, ze to gruba sprawa neurologiczna , poniewaz przeszlam pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego.
Neurolog po zbadania kiwajac glowa stwierdzil, ze mam typowe objawy SM.
Skierowal jeszcze na badanie pola widzenia, ktore wskazalo, iz nerw OP jest niedotleniony w kilku miejscach, co potwierdzilo dgn okulisty o zap. nerwu wzrokowego.
Rezonans magnetyczny bez kontrastu wykazal jedynie dwie zmiany hypodensyjne 5mm i 4 mmm polozone przykomorowo.

Newurolog wreczyl mi wynik, powiedzial ze dalszej czesci diagnostyki nie widzi poptrzeby, bo jestem zdrowa.

Jednak niepokoi mnie kilka objawow,. ktorych nie moge zbagatelizowac.
Rowno z zap. nerwu wzrok. pojawily sie problemy z pecherzem moczowym, dretwienie kregoslupa zwlaszcza przy schylaniu glowy, silne bole nog i rak po wybudzeniu sie.
Przed oczami mam widoczne mroczki, ktore dorowadzaja mnie do wscieklosci.
Mialo byc badanie na potencjaly wzrokowe, neurolog stwierdzil, ze juz nie trzeba, skoro MRI takie dobre wyszlo.

Prosze, poradzcie mi, co mam dalej robic ?

Niepokoi mnie moje samopoczucie :(
gość
15-08-2007, 22:52:00

Dolegliwości, które opisujesz mogą być równie dobrze objawami zaburzeń nerwowych. Chociaż choremu trudno jest uwierzyć, że nerwica może dawać tak namacalne objawy somatyczne - często tak jest. Ja też miałam objawy, które wskazywały na sm: zawroty głowy, bóle i drętwienie kończyn, drżenie, zaburzenia widzenia, osłabienie. W obrazie MRI ogniska naczyniopochodne w obszarze niecharakterystycznym dla stwardnienia. Ja wprawdzie nie dałam za wygraną i idę ponownie do szpitala na neurologię na własne życzenie (chcę mieć pewność), ale jednocześnie umówiłam się z psychiatrą (coraz bardziej moje objawy przypominają zaburzenie nerwicowe, tzw. uogólniony lęk - poczytaj sobie o tym). Oczywiście, to tylko sugestia, bo nie jestem lekarzem i wiem o Twoich dolegliwościach tylko tyle, ile piszesz. Doradzałabym jednak wizytę u innego neurologa (dla pewności - pozagałkowe zapalenie nerwu gałkowego jest w końcu częstym początkiem sm) i, dla pełniejszej diagnozy, odwiedziłabym także psychiatrę. Na pewno nie zaszkodzi.
gość
16-08-2007, 06:13:00

Dziekuje za odpowiedz.
Z psychiatrami mam kontakt niemal codziennie, poniewaz mam dziecko z zaburzeniem psychicznym.
Chodzimy na terapie rodzinne. Lekarz mojej corki wie o moich obecnych objawach, badaniach.
Mowilam jej , ze neurolog zasugerowal, ze moze byc to nerwica. Ona jednak stwierdzila, ze nie sadzi...

Mnie glownie niepokoi problem z utrzymaniem moczu. Ginekologicznie jest wszystko ok. Badanie ogolne i posiew moczu rowniez bz.
No i te oczy...Przyskroniowe zbledniecie tarcz n.w, ubytki w polu widzenia.

To wszystko lekarza neurologa na poczatku utwierdzalo w przekonaniu, ze moze byc to SM.
Mowil nawet, ze po pierwszym rzuciem obraz MRI moze jeszcze nie wskazywac na SM, wiec zrobimy w takim wypadku wzrokowe potencjaly wywolane i ew. badanie plynu mozgowo rdzeniowego.

Jednak, tak jak pisalam wczeniej, po MRI lekarz stwierdzil, ze skoro wynik jest ok, to nie ma co szukac dalej....

Rzeczywiscie wyjdzie tak, ze sie nabawie nerwicy, jesli objawy oczne i urologiczne beda sie poglebiac, a ja nadal pozostane niezdiagnozowana.

gość
16-08-2007, 21:19:00

Koniecznie trzeba powtórzyć MRI. Nie rozumiem, dlaczego lekarz zmienił zdanie, chociaż wiedział, że przy pierwszym rzucie zmiany demielinizacyjne mogą jeszcze nie być widoczne. Oczywiście nie znaczy to, że masz sm, ale o ile łatwiej będzie funkcjonować wiedząc, że na pewno go nie masz (to niezwykle rzadka choroba, a objawy, które masz mogą mieć zupełnie inne źródło). Domagaj się jednak wykonania potencjałów i powtórzenia rezonansu, masz do tego prawo.
gość
26-09-2007, 17:42:00

Witam !

Jestem po badaniu wzrokowych potencjalow wywolanych.
OP w gr.normy
OL- wydluzenie latencji i redukcja amplitudy fali P100.

Od niedzieli mam problemy z poruszaniem sie.
Wyglada to jak jakas neuralgia barku. Nie mam pojecia, czy to rzut , czy cokolwiek innego...
gość
21-10-2007, 19:54:00

Czy wiesz już coś więcej na temat swoich dolegliwości? Proszę, napisz, bo mam podobny problem.
gość
21-10-2007, 19:54:00

Czy wiesz już coś więcej na temat swoich dolegliwości? Proszę, napisz, bo mam podobny problem.
gość
21-10-2007, 19:55:00

gość
23-09-2015, 11:50:26

Witam.
Mój mąż od czerwca zmaga się z niedowidzeniem na prawe oko. Okulista stwierdził, że z okiem jest wszystko ok. Nie ma żadnych uszkodzeń, żadnych zapaleń wewnątrz gałki. Podejrzewa pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, a co za tym idzie również SM. Stwierdziła, że to typowe objawy tej choroby. Po wizycie u neurologa zrobiliśmy MRI głowy, jednak nie wykazało żadnych stanów zapalnych ani innych zmian. Dostaliśmy zalecenie wykonania rezonansu samych oczodołów jednak nie wiem czy jest sens robienia tego prywatnie skoro MRI głowy nic nie pokazało. Obawiamy się, że może to być pierwszy rzut SM. Wyczytałam powyżej, że pierwszy rzut niekoniecznie widoczny jest na rezonansie. Chciałabym sie dowiedzieć jakie jeszcze badania warto wykonać w celu potwierdzenia bądź wykluczenia SM oraz w celu znalezienia przyczyny zapalenia. O ile w ogóle jest to pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, bo, jak wspomniałam wcześniej, nie widać tego na żadnym badaniu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
10-11-2016, 17:16:01

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: