Reklama:

slaba pamiec/zamulenie... genetycznie, uleczalne? (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2014, 22:32:27

Witam. Mam 19 lat i z calej rodziny tylko moj ojciec i w duzej mierze genetycznie przeszlo ze ja rowniez, mamy pewne problemy hmm... Cala rodzina mowi ze ciezko sie z nami zyje przez te przypadlosci i ze jestesmy podobni charakterami. Moze troche haotycznie ale opowiem to wprost...
Glownie mamy duzy problem (od zawsze), z pamiecia krotkotrwałą, z tym ze trzeba nam czasem cos powtorzyc 2 razy zebysmy "zakumali", niekiedy w ogole nie myslimy logicznie, ogolnie jestesmy troche flegmatyczni, zakręceni, czesto sie zamyslamy i zapominamy najrozniejsze rzeczy, ogolnie chodzi o to ze ciagle o czyms myslimy/zamyslamy sie a to co do nas ktos mowi/kaze nam zapamietac, sprawia nam trudnosci, niekiedy miewamy klopoty z szybkim logicznym rozumowaniem... mimo ze oboje jestesmy dosc inteligentni. Jak to mowi moja babcia "mamy zmulone myslenie".
Zdarza sie ze zapominami imion naszych znajomych, zastanawiamy sie co my w ogole dzis robilismy lub jedlismy, opowiadamy komus to samo 2-3 razy (gdy zapomnimy ze juz to opowiadalismy), idziemy po cos do drugiego pomieszczenia a na miejscu zastanawiamy sie po co my tu przyszlismy, aby sie czegos nauczyc na stale musimy dana czynnosc powtorzyc wiele razy, kiedys ojciec opuscil w garazu auto z lewarka mimo ze mialo zdjete kola a jak sam twierdzil zapomnial o tym bo sie zamyslil, ojciec gdy kieruje autem a ja mu cos opowiadam potrafi po zakonczeniu mojej gadki powiedzirc do mnie po chwili "co?"...
Ogolem mamy takie zamulone, zakręcone myslenie i problemy z pamiecia krotkotrwala i glebokim zamyslaniem sie w roznych sytuacjach, ojciec ma gorzej bo w dodatku jest typowym flegmatykiem, ja jestem ciut "sprawniejszy" pod tym wzgledem... ale ogolnie jestesmy cholernie podobni dwa muły ... mama mowi ze ciezkie z nas przypadki, a mojego tate kumple przezywają "szybki"
Moje pytanie po mojej "urzekajacej" historii jest takie... zawsze bede musial byc taki przez geny ojca czy to sie jakos leczy? Moge cos brac zeby w koncu "odmulić myslenie i pamiec"? gdzie udac sie do lekarza/specjalisty z takim beznadziejnym przypadkiem jak nasz? Mozna cos jesc, cwiczyc jakos umysl, albo zrobic co kolwiek w tym kierunku? Z gory dzieki
PS: Nie chce sprzedac tego swojemu dziecku bo sam wiem jak ciezko sie z tym zyje, a przede wszystkim pracuje... wiec moze da sie to jakos wyleczyc..
gość
16-04-2014, 06:44:48

To że mama tak powtarza to nie znaczy że to jest genetyczne, dla mnie to bardziej wynika z wychowania, jako syn bierzesz przykład z ojca, a do nauki nie wszyscy są super zdolni. Moja siostra ma lekkie upośledzenie psychiczne miała nie mówić, nie chodzić, nie rozwijać się jak trzeba, najpierw poszła do zwykłej podstawówki było ciężko wolniej się uczyła, wymagała więcej czasu na naukę ale dawała radę z normalnym programem, potem poszła do zawodówki, tam też jej ciężko - była dla nich zbyt inteligętna, zbyt abstrakcyjnie myślała ale jakoś skończyła, , potem chciała do technikum handlowego i tam odziwo była już poprawa szczegulnie języki i przedmioty handlowe dobrze jej szły, skończyła z dobrym wynikiem, maturę zdała celująco obecnie studiuje kulturoznastwo jest rewelacyjna, co prawda niektóre przedmioty idom jej gorzej ale daje radę. Kiedy po latach mama rozmawiała z panią psycholog która zdiagnozowa siostrę to ta lakonicznie stwierdziłą że ona jest jednym z tych przypadków co nie rokowały a się wybiły. Myślę że powinieneś oddzielić się choć na trochę od rodziny iść na terapię psychologiczną by podnieść swoją samocenę i brać sie chłopie do życia bo opinia mamy to nie wszystko, musisz mieć opinie psychologa, potem psychiatry że z tobą coś nie tak. Moim zdaniem matka stworzyła z ojcem takie środowisko w którym wy sie wychowaliście, i takie cechy przyjeliście od rodziców, a ojciec widzi że matka dominująca wiec podpożądkował się jej na znany ci sposób i ty podobnie.
gość
17-04-2014, 07:42:56

Nawet jeśli jesteś trochę bardziej flegmatyczny niż twoje otoczenie i masz słabszą pamięć to nie musi tak być zawsze. Przede wszystkim warto to ćwiczyć (mnemotechniki itp.) można spróbować z właściwą dietą - niezbyt drastyczną. Więcej posiłków lekkostrawnych aby po jedzeniu nie "zamulać" 2 godziny poza tym polecam zieloną herbatę i ziarna kakaowca. Pozdrawiam i życzę sukcesów

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: