Reklama:

sla (7)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
28-02-2012, 17:55:56

Lekarz prowadzący po wielu badaniach jednak podejrzewa SLA!!!CO DALEJ????
Początkująca
06-03-2012, 16:52:30

mariusz61 2012-02-28 18:55:56 Lekarz prowadzący po wielu badaniach jednak podejrzewa SLA!!!CO DALEJ????
zdaje się, że podstawowym badaniem jest nadal EMG, które powinno dać dość jednoznaczną odpowiedź, przy wcześniejszym zróżnicowaniu z innymi, potencjalnymi, chorobami - pamiętajmy, że jest wiele chorób lubiących udawać SLA, jak i w worku "SLA" znajdują się różne diagnozy - do trafnych po chybione.
co dalej? na dzień dzisiejszy SLA jest chorobą nieuleczalną.
myślę, że to już wiesz.
dlatego nikt ci nie udzieli takiej odpowiedzi, jakiej oczekujesz:(
pamiętaj, że zawsze warto skonsultować diagnozę w innym ośrodku. może warto poprosić też o skierowanie na rehabilitację szpitalną? jej prowadzenie w przypadku SLA jest kwestią dyskusyjną - odsyłam do lekarza.
przy zaburzeniach mowy i połykania konieczne jest wsparcie logopedy zajmującego się terapią dorosłych.
szczerze powiem, że angielskie ośrodki są w tym przypadku na pewno znacznie lepiej przygotowane niż nasze.
pozdrawiam
neurologopeda
gość
20-08-2012, 19:52:32

witam i dziekuje za odp.w srode jade do Warszawy juz drugi raz do dr jamrozika ktory ma zroznicowac moje objawy w kierunku sla-mnd???Tydzien temu ,bylem w Warszawie u Dr.Hanny Drac zapisala mnie do lokejki do Kliniki neurologii na Banacha.Wiezre ,ze za granica np w UK napewno sa lepsze warunki do leczenia i diagnozowania i rehabilitacji niz,u nas,ale to kosztuje napewno.Moja corka mieszka w Londynie ale ,jak kiedys jej wspomnialem o klinice w UK ,to napisala ,ze w Niemczech jest najleiej,i na tym sie skonczylo.u nas trudno o rehabilitacje,ja jestem zapisany we Wroclawiu na czerwiec 2013 roku,na prywatna rehabilitacje mnie nie stac mam 1.440zl i nie chca jeszcze dac zasilku pielegnacyjnego w ZUS,choc mam DGN. SLA od neurologa ze szpitala wojskowego we Wroclawiu.mowe cwicze tylko z moja przyjaciolka i opiekunka,narazie objawy jakby stanęly,ale wiadomo co bedzie jutro????ostatnio boli mnie bark-smaruje masciami i cwicze ale nic nie pomaga,do tyego doszlo nietrzymanie moczu,z polukaniem narazie sobie radze ale krztusze sie przy niektorych posilkach-wiadomo kiedy sie zachlysne na dobre????nie wiem????szkoda mi zycia,chce walczyc z ta okrutną choroba,ale jakie mam szanse????pozdrawiam mariusz
gość
21-08-2012, 10:10:40

WITAM PONOWNIE,MAM PYTANIE RACZEJ PROSZE O JAKIES NAMIARY NA KLINIKE W UK????RACZEJ OKOLICE NOTTINGHAM,BĄDZ LONDON??????I GDZIE SIE DOWIEDZIEC JAKIE MUSZE SPELNIC WARUNKLI BY TAM SIE DOSTAĆ?????POZDRAWIAM MARIUSZ
gość
23-08-2012, 18:46:34

DZIEKUJE ZA PRZYJECIE ZAPROSZENIA.BYLEM WCZORAJ W WARSZAWIE NA BANACHA W KLINICE NEUROLOGICZNEJ U DR JAMROZIKA ,ZBADAL MNIE I POWIEDZIAL NIE MA PAN SLA !!!!!OBJAWY SA PODOBNE ,ALE TO NIE SLA,MOZE PSP?????POCZYTALEM ROWNIE ZLA DIAGNOZA!!!!ALE ZAPISAL MNIE DO EKAMGRUPY TERAPEUTYCZNEJ I MAM CZEKAC NA PRZYJECIE DO KLINIKI I BEDA PRZEPROWADZONE ODPOWIEDNIE BADANIA ,BY W KONCU MNIE ZDIAGNOZOWAC.CIĘŻKO TAK ZYC W NIEPEWNOŚCI,JEST TO DLA MNIE BARDZO STRESUJĄCE.DZIS BOLA MNIE NOGI,ALE CZUJE SIE OGOLNIE OK.TERAZ TO CZEKANIE NAJGORSZE,ALE CÓŻ ROBIĆ?????????CZEKAM -TYLKO BARDZIEJ NA DOBRA WIADOMOSC NA TEMAT MOICH NIEDOMAGAN,NIZ NA KONIEC????POZDRAWIAM MARIUSZ
Początkująca
01-06-2018, 16:44:03

Czy jest ktoś kto ma SLA mimo , ze na początku nie było objawów związanych z językiem , przełykaniem ?
gość
07-03-2022, 10:59:20

Dostałam informację, że w Bydgoszczy (Neuromed, dr Lisewski) rusza Nowe badanie kliniczne, ale są tylko 4 miesiące na zgłoszenie. Dla osób z SLA, ale rozpoznanie maks 24 miesiące.tel 513904844. Powodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: