Reklama:

skurcze mięśni (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-05-2009, 12:58:00

Witam, w lutym zaczęły się moje problemy ze skurczami mięśni, szcególnie są to skurcze mięśni nóg oraz rąk. Skurcze są bardzo silne i długotrwałe, w lutym było tak, że dziennie miałam kilka-kilkanaście bolesnych skurczy dziennie, najgorsze były stóp i dłoni, wykręcało mi jednego palca, gdy przeszło to wykręcało w bólu drugiego, który był sztywny. Byłam u internisty, porobiłam wszystkie badania na magnez, potas, wapń oraz jakieś na reumatyzm. Wszystko wyszło okej. Po pewnym czasie skurcze przeszły samoistnie. Od ok. 2 tygodni mam nawrót, skurcze łapią cały czas, także gdy naprężam nogi. Bardzo sie boję, żeby nie była to jakaś ciężka choroba, np. stwardnienie rozsiane. Co to może być?? od czego te skurcze?? co mam z tym zrobić??
gość
18-05-2009, 15:43:00

Mam dokładnie ten sam problem. Ból jest tak niewyobrażalny, że nie mogę z nim wytrzymać. Chwilami po skurczu mam niedowład w ręce lub nodze który trwa od kilku sekund do kilku minut. Również wszystkie ogólne badania wyszły mi świetnie. Dostałam skierowanie do poradni neurologicznej i czekam na swoją kolejkę. Najprawdopodobniej do zdiagnozowania stwardnienia rozsianego potrzebna jest zarówno tomografia jak i rezonans magnetyczny. Strasznie się tego wszystkiego boję.
gość
19-05-2009, 08:47:00

No i byłam dzisiaj u neurologa, pani doktor rozwiała moje wątpliwości dotyczące stwardnienia...uffffff, stwierdziła, że naczytałam sie głupot w necie i, że są zupełnie inne objawy. Dostałam jakieś lekarstwo na rozluźnienie mięśni i skierowanie na badanie krwi (mocznik, bilirubina, kreatynina). Podejrzewa, że moje skurcze nie mają podłoża neurologicznego, tylko metaboliczne. Fakt, faktem mam problemy z nerkami. W przyszłym tygodniu idę do kontroli także wszystko się wyjaśni
gość
01-08-2011, 22:23:27

Najlepiej jak byś zrobil rezonans magnetyczny glowy. Ja mialem tak samo kilka skurczy dziennie tak przez 2 tyg. Na poczatku podejrzewali tężyczke i takj bylo do tego momenty az przynioslem lekarzowi wyniki rezonansu. Diagnoza szybka sm:( bez rzadnych watpliwosci. jeszcze dodam ze wczesniej mialem robiony tomograf glowy i nic na nim sie wyszlo. Moze u Ciebie bedzie inaczej ale proponuje zrobic rezonans

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: