Reklama:

Silny ból pleców po wypadku samochodowym. Proszę o pomoc ! (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
10-02-2012, 22:46:51

Witam, nie jestem pewna czy pisze o moim problemie w odpowiednim dziale... Jednak chciałam zasięgnąć porady neurologa w sprawie mojego bólu pleców. Mój wątek jest dość długi, proszę jednak o niezrażanie się tym i przeczytanie mojej historii a przede wszystkim o wskazówki co dalej powinnam robić...
Zacznę może od samego początku. 23 grudnia miałam wypadek samochodowy (byłam pasażerką) w nasz samochód od tyłu uderzył bus. W wyniku nie groźniej z pozoru kolizji doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego. Zaraz po wypadku nic mi nie było, nie czułam bólu i dlatego nie pojechałam na pogotowie, później były święta. W drugim dniu pracy po świętach (czyli 5 dni po wypadku) odczułam bardzo silny ból górnej partii pleców + barki łopatki. Przestraszona pojechałam na pogotowie. RTG wykazało skręcenie szyi. Na następny dzień udałam się do lekarza rodzinnego po skierowanie do ortopedy i po l4 - byłam miesiąc na zwolnieniu lekarskim. Tego samego dnia udałam się do ortopedy zalecenia - zażywać mydocalm ***, ketonal, maść przeciwbólową, i oczywiście kołnierz. Ortopeda zerknął tylko na rtg i sprawdził z jaką siłą ściskam jego dłonie, zapytał się czy nie tracę czucia w kończynach i dał skierowanie na rehabilitację. Co tygodnia chodziłam na kontrolę do lekarza pierwszego kontaktu, ból pleców praktycznie nie ustawał. Po miesiącu czasu ból faktycznie jakby się zmniejszył ( w trakcie l4 nie wykonywałam praktycznie żadnej pracy) miałam wtedy kontrolną wizytę u ortopedy . W międzyczasie wykonałam jeszcze rtg odcinka piersiowego dostałam skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu bo uskarżałam się na ból ciągły ból pleców. Ortopeda stwierdził, że rtg piersiowego jest bardzo dobre i pozwolił wrócić do pracy kazał też odstawić kołnierz. Po tygodniu pracy (jestem kierownikiem sklepu - mam dość aktywną pracę tzn. kilka godzin spędzam przy biurku ale obsługuje również klientów i zdarza mi się podnosić cięższe pakunki), w której się baaardzo oszczędzałam ból powrócił i to z taką siłą jak 5 dni po wypadku. Nie wiem co mam robić czy iść prywatnie do neurologa i prosić o skierowanie na rezonans? Neurolog na NFZ to najszybciej za jakieś 3 miesiące... Dodam, że ortopeda powiedział iż ból może się utrzymywać do pół roku. Kazał chodzić na rehabilitację ale dopiero jak plecy przestaną boleć... Nie wiem czy chodzić po lekarzach, czy łykać tabletki przeciwbólowe i czekać aż przejdzie, czy mimo bólu udać się na rehabilitację?
Ból który odczuwam to takie jakby ***ściągnięcie*** skóry i mięśni... rehabilitację mam dopiero od kwietnia, chciałam iść wcześniej prywatnie ale się boję... Proszę o radę co powinnam teraz zrobić?
gość
20-05-2016, 09:28:44

Polecam zaopatrzyć się w dobrą poduszkę i najlepszy materac - taki z pianki medycznej, z regulowaną twardością Art Medic. Sprawdziłam to sama na sobie - za radą mojego masażysty i jestem mu wdzięczna za tak cenną wskazówkę. Jakość życia nie do opisania
gość
14-02-2017, 08:42:22

hej
rowniez mialem podobny wypadek, z porozu nie grozny. od wypadku do dnia dzisiejszego czyli juz miesiac zamiast widziec poprawe to mam problemy z chodzeniem, bol szyi sie utrzymuje. tabletki nie pomagaja. napisz jak u Ciebie sie to zakończyło. ja nie mieszkam w polsce ale w polsce mialem ten wypadek. w kraju w ktorym mieszkam szybciej jest o wszystko, z dnia na dzien moge skorzystac z opieki medycznej. na chwile obecna badania nie wykazaly nic. w srode sie dowiem czy dyski nie sa naruszone. fizykoterapia nie pomaga. jestem juz tym szystkim zmeczony pozdrawiam K.
gość
14-02-2017, 11:03:02

Witam,
Na początku zaznaczę że jestem fizjoterapeutą, a nie neurologiem, ale dość głęboko siedzę w temacie urazów skrętnych kręgosłupa/urazów typu smagnięcia biczem/whiplash - jak zwał tak zwał ponieważ przez dłuższy czas zajmowałam się tylko i wyłącznie takimi pacjentami. Generalnie sposób leczenia zawsze zależy od objawów jakie zgłasza pacjent - a te są bardzo różne i zależą od wielu czynników. Bardzo często jest tak, że bezpośrednio po urazie nie pojawiają się żadne dolegliwości, potrafią one narastać do 3-4 dnia po urazie, w miarę jak narasta krwiak. To jest całkowicie normalne. Zazwyczaj, w przypadku braku osłabienia siły mięśniowej (stąd lekarz badał siłę uścisku), braku uczucia omdlewania rąk (podczas pracy rękoma powyżej głowy np. wieszanie prania), braku drętwienia, mrowienia czy bólu który schodzi do dłoni/łokcia, nie podejrzewa się w pierwszej kolejności uszkodzenia struktur nerwowych i stąd nie zleca się rezonansu magnetycznego. Kołnierz, nie zawsze jest potrzebny, ale jeżeli już się z niego korzysta to najczęściej zalecane są odpowiednie ćwiczenia już w trakcie leczenia, aby nie dopuścić do zaniku mięśni, osłabienia siły mięśniowej, zwiększenia bólu. Tkanki miękkie (mięśnie, więzadła) goją się około 6 tyg., ale dolegliwości po urazie czasami utrzymują się latami. Jeżeli odstawiła Pani kołnierz i w ciągu kilku dni poszła Pani do pracy, bez wcześniejszego wzmocnienia mięśni, bez zmniejszenia ich napięcia to nie ma nic w tym dziwnego że ból wrócił, zwłaszcza przy pracy która wymaga podnoszenia pakunków i mocno obciąża przez to szyję i ramiona. Jak najszybciej powinna się Pani udać do fizjoterapeuty. Im później od urazu zacznie się terapię, tym gorzej dla Pacjenta bo dochodzi do dalszego zwiększania napięcia mięśni, bólu, ograniczenia zakresu ruchomości. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego przypadku, ale proste ćwiczenia często zaleca się praktycznie po pierwszym tygodniu, kiedy minie ostry stan, natomiast jeśli chodzi o terapię manualną to często w 3-4 tygodniu. Lekarz który mówi żeby pójść na rehabilitację jak plecy przestaną boleć przyprawia mnie o ból głowy - jaki jest sens iść na rehabilitację kiedy już nic nie boli?;) Przecież od tego jest, żeby pacjenta wyleczyć. Także proszę nie czekać tylko znaleźć odpowiednią osobę. Natomiast jeśli chodzi o sam rezonans magnetyczny to ciężko mi w tej chwili określić czy warto go wykonać w Pani przypadku (o objawach neurolog. już pisałam, ale zwykłe badanie pacjenta i testy funkcjonalne też potrafią dużo powiedzieć np. o niestabilności kręgosłupa - jeżeli lekarz nic takiego nie stwierdził w badaniu). Aby wykonać badanie trzeba mieć ważne przesłanki ku temu, że jest ono konieczne (kolejki koszmarne a cena prywatnie to ok. 400 zł za jeden odcinek kręgosłupa). Pozdrawiam.
gość
25-02-2019, 11:29:30

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
MR glowy bez i z kontrastem
W istocie bialej podkorowej oraz okolokomorowej obu polkol mozgu sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyzszonego sygnalu w obrazach T2/FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji,bez wzmocnenia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne.Fazekas1.W rawej polkoli móżdzku drobna jama malacyjna 7 mm. Symetryczne niewielkie ogniska obniżonego sygnałuw sekw.SWI w galkach bladych - zmany degeneracyjne.Niewielki uogolniony zanik korowy wyrazony poszerzeniem plynowych przestrzeni przymozgowych.Uklad komorowy ustawiony w osi,symetryczny,rawidłowej szerokosci.Przysadka mózgowa mala,obraz " pustego siodla."Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian ogniskowych.Zmiany zwyrdnieniowe w odcinku szyjnym kregosłupa. Wn. W istocie balej podkorowej i okolokomorowejobu półkul sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyższonego sygnalu w obazach T2/FLAIR,ez cech restrykcji dyfuzji,ez wzmocnienia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne. Obecnie bardzo boli mnie glowa,mam okrpne uderzenia goraca, jestem slaba i nerwowa.Mam tez płytke CD,ale nie umiem jej przeslac,a wizyte mam u lekarza neurologa w styczniu,co moge zrobic?Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
gość
Parkonson
Witam czy ktoś poleca dobrego neurologa z Katowic albo z Warszawy od Parkinsona drżenie lewej ręki Proszę jak ktoś już był i poleca Dziękuję❤️ Gosia
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Reklama: