Reklama:

Silny bół kręgosłupa w odcinku lędzwiowym-błagam o pomoc!!! (8)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
22-04-2020, 19:30:49

Dzień dobry. Bardzo proszę o poradę odnośnie choroby kręgosłupa mojego taty, wiek 62 lata. Został bez pomocy lekarskiej ze względu na koronawirusa. Miesiąc temu zrobił rezonans odcinka lędźwiowego z powodu dużego bólu. Lekarz rodzinny zalecił konsultacje neurochirurgiczną ( na NFZ zapisany jest dopiero na sierpień 2023 a prywatne wizyty zostały zawieszone ze względu na obecną sytuacje). Lekarz przepisał mu tabletki przeciwbólowe Doreta 75 mg+650mg 2x1, Neurovit 2x1 i Sirdalud 2x1 oraz maść Voltaren max. Obecnie te tabletki przeciwbólowe 2x1 mu nie wystarczają. Wykonuje proste ćwiczenia rozciągające kręgosłup. Kręgosłup boli go cały czas a czasami ból jest nie do wytrzymania i bardzo się męczy. Bardzo proszę o poradę co ma dalej robić i jak możemy mu pomóc.
Opis rezonansu magnetycznego kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego:
Różnego stopnia dehydracja krążków międzykręgowych L3/L4, L4/L5 i L5/S1- najbardziej zaawansowana degeneracja wraz z objawem próżniowym w zakresie krążka L5/S1. Artroza stawów międzykręgowych i pogrubienie więzadeł żółtych na poziomach L3-S1. Okrężne wypukliny krążków L3/L4, L4/L5 i L5/S1 na poziomie L5/S1 wraz z tylnymi osteofitami krawędzi trzonów kręgów. Na poziomie L4/L5 przednio-boczne osteofity krawędzi trzonów kręgów. Materiał wypuklinowy krążków L3/L4 i L4/L5 modeluje przednią ścianę worka oponowego,na poziomie L4/L5 ze zwężeniem zachyłków bocznych- bez ucisku na korzenie. Na poziomie L5/S1 bez ucisku na worek oponowy i korzenie.Zwężenie obustronne otworów międzykręgowych L4/L5 i L5/S1. Szczególnie duże osteofity łączące most kostny od strony przednio-lewobocznej krążka L5/S1 wlk.19mm poza obrysy trzonów kręgów z uciskiem na lewą żyłę biodrową wspólną- nie można wykluczyć ucisku elementów splotu lędźwiowego.Szerokie pasma zwyrodnienia tłuszczowego szpiku elementów trzonów przyległych do krążka L5/S1. Stożek rdzenia prawidłowej grubości jednorodnym, prawidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych. Przestrzeń przykręgosłupowa bez widocznych cech patologii.
Błagam o pomoc!!!
gość
23-04-2020, 22:51:17

Difene czopki
Proszę załatwić ten lek
DICLOFENAC w czopkach!
Napisz czy mu przeszło
Zdrowia
gość
04-05-2020, 12:28:17

polecam rehabilitanta ze znajomoscia cwiczen
Metodą McKenziego
gość
25-01-2021, 19:30:21

A gdzie w Warszawie szybko dostanę się na rezonans całego kręgosłupa? Prywatnie?
gość
17-02-2021, 20:53:46

Gość 2021-01-25 20:30:21
A gdzie w Warszawie szybko dostanę się na rezonans całego kręgosłupa? Prywatnie?
Umów się do RadioMedica na Bobrowieckiej, mają nowy aparat, bardzo dokładny, panuje tam miła, przyjazna atmosfera. W ogóle nie stresowałam się całym badaniem :) Opis dokładny i teraz czekam na rehabilitację.
Początkujący
31-05-2021, 07:19:56

Udaj się do szpitala i to jak najszybciej. TUtaj mają świetnych specjalistów
Początkujący
31-05-2021, 07:20:19

Treść zablokowana przez moderatora

gość
31-08-2021, 19:22:45

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: