Reklama:

Silne, prawie codzienne migreny (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
14-09-2009, 20:00:00

Witam! Prawie codziennie mam silne migreny, czasami nawet nie moge ruszyc głową. Brałam leki przeciwbólowe, takie jak Ibuprom, Apap, ale juz przestały działac, z reszta wczesniej tylko łagodziły bol, ktory nadal był ale juz nie taki silny. Co powinnam robic, gdy mam taki napad migreny? Nie chce sie codziennie faszerowac lekami. Czy są jakies zabiegi na takie silne migreny?
Mysiaa111
gość
15-09-2009, 14:39:00

W przypadku nieskuteczności niesterydowych leków przeciwzapalnych w przerywaniu napadu migreny wskazane jest stosowanie leków z grupy wybiórczych agonistów receptorów 5-HT1D czyli tryptanów (np. sumatryptanu). Jednocześnie w przypadku napadów migreny pojawiających się częściej niż dwa razy w miesiącu i upośledzających funkcjonowanie przez co najmniej trzy dni, wskazane jest ponadto rozpoczęcie terapii profilaktycznej (np. lekami betaadrenolitycznymi, trójcyklicznymi lekami przeciwdepresyjnymi). W terapii migreny istotne jest również stosowanie odpowiedniej diety, z ograniczeniem pokarmów mogących być czynnikiem spustowym napadów, czyli sera, czekolady, mięsa, wina, piwa oraz owoców cytrusowych.
Jednak z opisu (ból codzienny, częste stosowanie leków p/bólowych, stopniowa tolerancja na leczenie)wynika, że Pani bóle głowy mogą być konsekwencją nadużywania leków przeciwbólowych. W takim przypadku w celu leczenia dolegliwości konieczna jest redukcja ilości przyjmowanych leków.
I najważniejsze – jeżeli dotychczas nie jest Pani jeszcze pod kontrolą Poradni Neurologicznej, wskazana jest konsultacja specjalistyczna celem ustalenia dokładnej przyczyny bólu głowy. Proponuję przeczytać artykuł zamieszczony na stronie: http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4321,1
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: