Reklama:

rtg kręgosłupa, lekarz nic nie wytłumaczył ;-( (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-10-2009, 02:27:47

Kochani, proszę o pomoc
RTG:
całkowite zniesienie lordozy szyjnej oraz dyskopatyczne uwypuklanie tarcz w obręb kręgów. Pozatym trzony szyjne prawidłowej wysokości bez cech przebudowy kostnej. Niewielkie dziobki kostne na tylnych krawędzich trzonów c5 i c6.

Moje objawy: ból ramienia, łopatki, szyi.

Lekarz kazał nosić kołnierz przez 10 dni a potem miesiac rehabilitacji. Nic mi nie wytłumaczy.
Czy to dyskopatia? Dlaczego te bóle? Czy to da się jakoś trwale wyleczyć? Pomóżcie proszę, bo po tej wizycie to głupia jestem, czy to poważna choroba?
Dziękuję uprzejmie za każdą odpowiedź
gość
17-10-2009, 12:40:25

Witaj. Na pytanie czy to poważna choroba uzyskasz odpowiedź w wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA

Tak to dyskopatia o czym świadczy dyskopatyczne uwypuklenie tarcz. Na podstawie samego rtg. trudno ocenić stopień zaawansowania choroby.
Zniesienie lordozy szyjnej to wyprostowanie fizjologicznej krzywizny -fizjologicznie wygięcie szyi ku przodowi.
Dzióbki kostne to osteofity -narośla zwyrodnieniowe mogące draznic struktury nerwowe.
Bóle przy dyskopatii sa wynikiem wzmożonego napięcia mięsniowego spowodowanego stanem zpalnym. Ten zaś wynika z draznienia struktur nerwowych uciskanych przez wysuwające się dyski i ewentualnie osteofity.
Jak wspomniłam rtg to mało precyzjne badanie .Pokazuje układ kostny. żeby dokladnie zobrazować co dzieje sie z ukłdaem nerwowym wskazane jest MRI .
To uwagi ogólne.
Trudno ocenić czy w obecnej sytuacji jest juz pora na takie badanie .
We wczesnej fazie dyskopatii nieraz wystarczy unieuruchomienie ,odpowiednie leki i perfekcyjna rehabiliatcja . Perfekcyjna tzn.prowadzona przez fizjoterapeutów znajacych odpowiednie techniki manualne wsparta fizykoterapią. sama fizykoterapia (zabiegi na bazie prądu itp. zwykle nie pomaga na dłuższą metę)
Jesli poza bólem okreslonych okolic odczuwasz również okresowe drętwienia ręki, zaburzenia czucia , nocne niedowłady ręki zalezne od pozycji to niezbędna konsultacja neurologa i poszerzenie diagnostyki .

http://www.bodybalance.pl/dyskopatia.html

http://www.przychodnia.pl/reumatyzm/index10.php3?t=10

przykladowe linki dla łatwiejszego zrozumienia
Jesli uznasz ,że Twój obecny problem wymaga dobrego diagnozowania i prowadzenia wejdź do naszej grupy,, szyjnej''
Są tam osoby z róznych stron , doświadczone , mające namiary na dobrych specjalistów .
Jeśli wystarczy tylko rehabiliatcja to polecam specjalistów z certyfikatem Mc. Kenzi. Cyriax. PNF do wyszukania na stronach .
Pozdrawiam
gość
16-11-2010, 19:11:12

Gość 2009-10-17 04:27:47 Kochani, proszę o pomoc
RTG:
całkowite zniesienie lordozy szyjnej oraz dyskopatyczne uwypuklanie tarcz w obręb kręgów. Pozatym trzony szyjne prawidłowej wysokości bez cech przebudowy kostnej. Niewielkie dziobki kostne na tylnych krawędzich trzonów c5 i c6.

Moje objawy: ból ramienia, łopatki, szyi.

Lekarz kazał nosić kołnierz przez 10 dni a potem miesiac rehabilitacji. Nic mi nie wytłumaczy.
Czy to dyskopatia? Dlaczego te bóle? Czy to da się jakoś trwale wyleczyć? Pomóżcie proszę, bo po tej wizycie to głupia jestem, czy to poważna choroba?
Dziękuję uprzejmie za każdą odpowiedź
Początkująca
17-11-2010, 17:52:10

Wydaje mi sie ze warto isc z tym pytaniem do specjalisty, dobry rehabilitant wszytsko CI dokładnie wytlmaczy, ja trafilam z bolem barku do gabinetu w gdańsku wrzeszczu na ulicy lendziona i wybór był dobry, szkoda czasu, lepiej wziąć sprawy w swoje ręce. powodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: