Reklama:

rozprzestnieniający sie ból kręgosłupa (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
01-09-2009, 17:48:00

Witam!Mam 23 lata i od kilku lat bardzo dokucza mi ból w krzyżu.Zaczyna boleć(i potem trwa kilak dni) gdy zbyt długo pochodze, albo schylam sie po cos, czy cos podnosze(niekoniecznie cieżkiego) Ból jest ostry, promieniuje na pośladki, zwlaszcza na lewa strone, a ostatnio zacząl mnie bolec odcinek lędzwiowy kregosłupa. mam trudnosci ze spaniem, bo ból intensyfikuje się zwlaszcza w pozycji leżącej. Zrobilam zdjecie RTG dołu pleców i wyszło ze mam niefortunnie złamaną kośc ogonową, lekarka stwierdzila ze nie ma jakichś "zrostów". Mam zamiar operacyjnie usunąc tę kośc, tylko zastanwiam się czy to własnie ona jest zródłem moich dolegliwości. Proszę o poradę!!!
Agnieszka
gość
06-09-2009, 11:05:00

Wśród objawów typowych dla złamania kości guzicznej (ogonowej) są bolesność podczas siedzenia oraz wstawania z pozycji siedzącej, ból podczas oddawania stolca, bolesność palpacyjna w okolicy kości ogonowej, pośladków, a w przypadku uszkodzenia okolicy odbytu również krwawienie. Podawane przez Panią objawy niekoniecznie muszą więc wynikać z uszkodzenia tej okolicy kręgosłupa, lecz mogą pochodzić z wyższego odcinka. Proponuję przeczytać artykuł zamieszczony na stronie:
http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,5723,3,,,,
W diagnostyce wskazane byłoby więc przeprowadzenie dokładnego badania neurologicznego oraz konsultacja ortopedyczna/chirurgiczna (z badaniem per rectum).

Pozdrawiam,
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: